8 Nisan 2022 Cuma

ORUCUN BAZI FAYDALARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : نَوْمُ الصَّائِمِ عِبَادَةٌ وَصَمْتُهُ تَسْبِيحٌ وَعَمَلُهُ مُضَاعَفٌ وَدُعَاؤُهُ مُسْتَجَابٌ وَذَنْبُهُ مَغْفُورٌ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  اوروجلونون اويقوصى عبادت ، صوصماسى تسبيح در . عملنين ثوابى قاط قاط وريلر . دعاسى قبول اولونور وكوناحلرى باغشلانر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Oruçlunun uykusu ibadet, susması tesbîhtir. Amelinin sevabı kat kat verilir, duası kabul olunur ve günahları bağışlanmıştır.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  07   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

ORUCUN BAZI FAYDALARI

 

Yemek ve içmekten maksat, hayatı devam ettirmek ve ibadetler için kuvvet elde etmektir. Midenin tamamen doldurulması, bu iki maksadın meydana gelmesine mânidir. O hâlde “Yiyiniz, içiniz, lâkin israf etmeyiniz” meâlindeki A’râf Sûresi’nin 31. âyet-i kerîmesinden anlaşılacağı üzere faziletli olan, yemekte mutedil olmaktır.

Orucun bazı faydaları şunlardır:

              Midenin dolu olması hislerde mühim ve menfi bir tesir yapar. Sonra kalbe ağırlık verir. Fikir ve idrâki yavaşlatır. Hâlbuki oruç, kalbi rahatlatır, düşünce kuvvetini iyileştirir.

              Her Müslümanın zikir ile meşgul olması lâzımdır. Bunu kalp huzuru ile yapmak ise midenin boş olmasına bağlıdır. Mide boş iken yapılan münâcâtın lezzet ve tesirinin daha fazla olduğu ehlince malumdur.

              Tokluktan meydana gelen taşkınlık ve gafleti gideren ve kulların âcizliğini açığa vuran vasıtaların en mühimi oruçtur. Çünkü oruçlu iken hissedilen tevâzu ve zayıflık/kalp yumuşaklığı, insanın hiçbir hâlinde o derecede hissedilemez. İnsanın ilâhî bela ve azâbı tefekkür ederek musîbete uğrayanları düşünmesinin fazileti, ancak musîbetlerin en şiddetlilerinden olan açlık zamanında tam manasıyla meydana gelir.

              Musîbetlere sebep olan nefsin şehvetlerini kesmek nimetlerin en mühimmidir. Cenâb-ı Hakk’ın rızasını kazanmak için tutulan oruçta bu vardır.

              Çok yemek, çok içmeye; çok içmek, çok uyumaya; çok uyumak da aziz olan ömrü faydasız yere ziyan etmeye sebep olur. Vaktini zikirle geçirmek isteyen bir Müslümanın tuttuğu oruç ise bunlara mâni olur.

Hulasa olarak insan sadece yemek husûsunda değil dünyaya ait her bir arzu ve meramını tahsil husûsunda ölçülü olmalıdır.

Hicrî:  07  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder