27 Nisan 2022 Çarşamba

KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ


 

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللهِ : أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَيُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ الْقَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا قَالَ قُولِي اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي. (ت)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  يا رسول الله ! قدر كجه سنيك حنكى كجه اولديغونى بليرسم نصل دعا أديم ، خبر وريرمسينز ؟ ‘‘ ده ديم . بيغمبريمز ( صلى الله عليه وسلم ) ’’ اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي ‘‘ ديه دعا أت . ‘‘ بيوردولر . "

Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ vâlidemiz, : “ Yâ Resûlallâh! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilirsem nasıl dua edeyim, haber verir misiniz?” dedim. Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa’fü annî” diye dua et.” buyurdular.

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  26   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ

 

Cenâb-ı Hak, bazı kıymetli şeyleri birçok hikmetler için gizlemiştir: Kullarının bütün ibadet ve tâatlara rağbet etmesi için rızâsını, ibadet ve tâatlarda; büyük-küçük bütün günahlardan kaçınmaları için gadabını günahlarda; Kur’ân-ı Kerîm’in tamamına tazîm edilmesi için İsm-i A‘zam’ı, Kur’ân-ı Kerîm’de; bütün namazların muhafaza edilmesi, hepsine ehemmiyet verilmesi için salât-ı vüstâyı beş vakit namaz içinde; günün tamamında dua edilmesi için icâbet saatini, cuma gününde; hiç kimseyi hor ve hakîr görmemek için velî kullarını, insanlar arasında; Ramazân-ı şerîfin her gecesini, ibadet ve tâatla ihyâ edip daha çok sevap kazanılması için de Kadir Gecesi’ni Ramazân-ı şerîf ayı içerisinde gizlemiştir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Kadir Gecesi’nin bazı alâmetlerini şöyle bildirmiştir:

O gece, gökyüzü parlak ve bulutsuz, hava latîf olur; soğuk veya sıcak olmaz. O gecenin sabahında güneş, ziyâsız (solgun) olarak doğar.

Kadir Gecesi, içerisinde Kur’ân-ı Kerîm indirilen mübarek bir gecedir. Bu gecede yapılan ibadet, (içinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.

Peygamber Efendimize (s.a.v.) kendisinden önceki ümmetlerin ömürleri gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kısa gördü de Hz. Allâh’a dua etti. Bunun üzerine Hz. Allah, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsân etti.

Kadir Gecesi’nde melekler iner; bu gecenin esrârını görmek üzere inen meleklerden yeryüzü dolup daraldığı için bu geceye darlık manasına gelen “kadr” ismi verilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Kadir Gecesi olunca Allâhü Teâlâ, Cebrâîl aleyhisselâm’a emreder. Cebrâîl (a.s.), yanlarında yeşil bir sancak bulunan meleklerle yeryüzüne inip sancağı Kâbe-i Muazzama’nın üzerine dikerler. Cebrâîl (a.s.) bu gece melekleri teşvik eder. Onlar da her ayakta bulunana, durana, oturana, namaz kılana ve zikredene selam verir ve onlarla musâfaha eder, yaptıkları dualara âmîn derler. Bu, fecir vaktine kadar devam eder.”

Bu gece, sabah vaktine kadar selâmettir.

Hicrî:  26  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder