12 Nisan 2022 Salı

ARPA EKEN BUĞDAY BİÇEMEZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَحْسَنَ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ اللهِ كَفَاهُ اللهُ مَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ النَّاسِ. (الجامع الصغير)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  بر كمسه الله تعالى إيله كندى آراسنكى حصوصلرى ( قلق واضيفه لرنى وعبادتلرينى ) كوزل يابارسه الله تعالى ده إنسانلارله او كمسه آراسنداكى حصوصلارده اونه كافى در . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Bir kimse Allâhü Teâlâ ile kendi arasındaki husûsları (kulluk vazifelerini ve ibadetlerini) güzel yaparsa Allâhü Teâlâ da insanlarla o kimse arasındaki husûslarda ona kâfîdir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  11   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

ARPA EKEN BUĞDAY BİÇEMEZ

 

Gafletle yapılan ibadetler, kişiyi aldatmamalıdır. Çünkü arpa eken buğday biçemez. Nitekim hikâye olunur ki Belh şehrinde günahkâr bir adam vardı. Birgün, kölesine tarlaya buğday ekmesini emretmiş. Köle ise gidip arpa ekmiş.

Hasat vakti gelip ekinler hasat edilince efendi görmüş ki tarlaya buğday değil, arpa ekilmiş. Köleye bunun sebebini sormuş. Köle “Buğday biter zannıyla arpa ekmiştim.” demiş.

Efendi, “Sen hiç arpa ekip de buğday hasat edeni gördün mü?” diye çıkışmış. Bunun üzerine köle de “Peki, sen dâima Rabb’ine âsî olduğun hâlde rahmetini nasıl ümit edersin? Bilmez misin ki dünya, âhiretin tarlasıdır!” diye cevap vermiş. Efendi, kölesinin bu sözünden sonra hatasını anlayıp tevbe etmiş, tevbesine vesîle olmasına teşekküren de kölesini âzât etmiş.

Allâhü Teâlâ’nın, kendisini gaflet uykusundan uyandırıp hakikatleri gösterdiği kimse, âriflerden olur ve dâima Allâh’ın rızâsını kazanmak için çalışır.

 

MUTFAĞIMIZ:………Fırında Patlıcan Köfte (4-5 kişilik)

 

Malzemeler: Yarım kg kıyma, 3 adet patlıcan, 1 adet orta boy soğan, 2 dilim ekmeğin içi, 2 adet orta boy domates, 2 adet sivri biber, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, 5-6 diş sarımsak, 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, yarım su bardağı sıcak su.

Yapılışı: Kıyma, rendelenmiş soğan, ekmek içi, tuz, karabiber ve kimyon bir kapta yoğurulur. Köfteler, yuvarlak bir şekilde hazırlanır. Alacalı soyulan patlıcanlar iki parmak kalınlığında yuvarlak bir şekilde dilimlenir ve tepsiye dizilip üzerlerine tuz serpilir. Patlıcanların üzerine de hazırlanan köfteler dizilir. 4 parçaya dilimlenmiş domatesler, biberler ve sarımsaklar, patlıcanların aralarına yerleştirilir. Salça, yarım bardak sıcak suda iyice karıştırılır ve tepsideki sebzelerin üzerine dökülür. Ardından tereyağı, küçük parçalar hâlinde köftelerin üzerine ilave edilir. 200 derece fırında, köfteler pişene kadar 30-35 dk. pişirilir. Afiyet olsun.

Hicrî:  11  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder