11 Nisan 2022 Pazartesi

GECE NAMAZININ FAZİLETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ثَلَاثَةٌ يَضْحَكُ اللهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِلَيْهِمْ: اَلرَّجُلُ إِذَا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ يُصَلِّي وَالْقَوْمُ إِذَا صَفُّوا لِلصَّلَاةِ وَالْقَوْمُ إِذَا صَفُّوا لِقِتَالِ الْعَدُوِّ. (ع)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  الله تعالى ، قيامت كونونده شو أؤج صنفدان راضى اولور : كجه نمازى قلمق إيجن قالقانلاردان ، نماز إيجن كوزلجه صاف طوطان جماعتدن ودشمانلا حرب أتمك إيجن صاف طوطان آسكرلردن  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Allâhü Teâlâ, kıyamet gününde şu üç sınıftan razı olur: Gece namazı kılmak için kalkanlardan, namaz için güzelce saf tutan cemaatten ve düşmanla harbetmek için saf tutan askerlerden.”

(Müsned-i Ebû Ya‘lâ)

Hicrî:  10   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

GECE NAMAZININ FAZİLETİ

 

İsrâ Sûresi’nin 79. âyet-i celîlesinde buyurulmuştur ki (meâlen): “Ve geceleyin kalk ve sana mahsus bir nafile olmak üzere gece namazı kıl. Ümitvâr ol ki, Rabb’in seni (kıyamet gününde) Makâm-ı Mahmûd’a gönderecektir.” Makâm-ı Mahmûd, ümmetine şefaat makâmıdır ki gelmiş geçmiş bütün insanlar onu medhederler.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

Gece ibadetine devam etmenizi tavsiye ederim. Zira bu, sizden önceki sâlih kimselerin âdetidir. Ve muhakkak gece ibadeti Allâh’a yaklaştırır, günahlardan uzaklaştırır ve günahlara keffâret olur, bedendeki hastalıklara da şifadır.”

Ey Ebû Zer! Bir yolculuğa çıkacak olsan onun için hazırlık yaparsın değil mi? Ya kıyamet günü seferi için ne yapıyorsun? Ey Ebû Zer! Sana o gün için fayda verecek şeyi bildireyim mi? Mahşer meydanının yakıcılığına karşı, sıcağın şiddetli olduğu günde oruç tut. Kabir vahşetini (yalnızlığını) gidermek için de gecenin karanlığında iki rekât namaz kıl.”

Allâhü Teâlâ, Dâvûd aleyhisselâm’a şöyle buyurdu:

Ey Dâvûd! Gece tamamen uyuyup da beni sevdiğini iddia eden, yalan söylemiştir. Seven hiç sevdiği ile yalnız kalmak istemez mi? Muhakkak ben, beni sevenlerin hâllerine vâkıfım, onların yalvarışlarını görür, inlemelerini işitir, hâllerine bakarım. Ey Dâvûd! Gece, benim kapımdır. Beni seven kapıma gelip dursun. Kapım, rızamı talep edenlere dâima açıktır. Ey Dâvûd! İzzetime ve celâlime yemin ederim ki bana yakınlık nimetine nâil olan kullarım, farzlardan sonra gece namazından daha güzel bir amelle bana yaklaşmamıştır. Ey Dâvûd! Gece namazı, kıyamet gününde sahibinin yüzünde nurdur.”

Nitekim gece çok namaz kılanın, gündüz, yüzü güzel olur, Cenâb-ı Hak indinde itibarı artar, demişlerdir.

Hicrî:  10  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder