3 Nisan 2022 Pazar

RAMAZAN NEŞESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  محقق اوروج طوطان كمسه إيجن ، إفطار آننده رداولنماياجق دعا واردر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak oruç tutan kimse için, iftar anında reddolunmayacak dua vardır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  02   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

RAMAZAN NEŞESİ

 

Ramazân-ı şerîf ayı; İslâmiyet’in güzelliklerinin daha çok ortaya çıktığı, yaşanmaya gayret edildiği bir aydır. Bu ayda muhtelif mahallerde toplu hâlde yapılan ibadetler ve itaatler, kalplerin bütün samimiyetiyle ifa edilir.

Cemaatle namaz kılmak, Kur’ân-ı Kerîm tilavet eden hâfızları dinlemek, insanın dünyevî ve uhrevî vazifelerinin anlatıldığı sohbetlerde hazır bulunmak, Ramazân-ı şerîfe hürmeten boş ve faydasız işleri terk etmek, diğer insanlara merhamet, şefkat ve insaf ile muameleye itina göstermek, bu ayın nimetlerindendir.

Dünyalık meşguliyetleri sebebiyle sair zamanlarda birbirini göremeyen insanlar, Ramazân-ı şerîf münasebetiyle iftar davetlerinde ve terâvih kılınan yerlerde bir araya gelerek muhabbetle birbirlerini bilgilendirir ve ikaz ederler. On bir aydan beri çeşitli meşguliyetleri sebebiyle ilimden, sohbetten mahrum kalanlar, Ramazân-ı şerîf ayında tertip edilen mukabelelere, sohbet programlarına devam etmekle, bir ay zarfında dînî ve dünyevî âdâp ve erkânı öğrenmeye gayret ederler.

Çocukların zihinlerine İslâm’ın güzelliklerini, silinmez bir sûrette nakşetmek için Ramazân-ı şerîf ayı en güzel bir vesiledir. Mukabeleler, terâvih namazları, zekât ve sadaka vermek, sahura aile ile birlikte kalkmak, iftarı hep birlikte yapmak gibi Ramazân-ı şerîfe mahsus olan hâller, çocuklarda İslâmiyet’in şiârı hakkında çok kıymetli intibâlar meydana getirir. Bu sebeple aileler, çocuklarının dînî terbiyesi için Ramazân-ı şerîfin bu husûsiyetlerinden istifade etmeyi bilmeli, onları türlü vesileler ile Ramazân-ı şerîfe mahsus bu programlara iştirâk ettirmelidirler. Çocuklar o programlarda hazır bulunarak cemaate katılmalı, okunan Kur’ân-ı Kerîm ve duaları dinlemelidirler. Sahura kalkmak isterlerse mâni olunmamalıdır.

Velhâsıl çocukların ve gençlerin dînî duygularını kuvvetlendirecek fırsatları kaçırmamak lâzımdır.

Hicrî:  02  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder