24 Nisan 2022 Pazar

SADAKA GÜNAHLARA KEFFÂRET OLUR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَفْضَلُ الصَّدَقَةِ فِى رَمَضَانَ. (فيض)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  صدقانيك أك فضيلتلى اولانى رمضان آينده وريلندر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Sadakanın en faziletli olanı Ramazan ayında verilendir.”

 (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  23   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SADAKA GÜNAHLARA KEFFÂRET OLUR

 

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Bakara Sûresi’nin 267 ve 268. âyet-i kerîmelerini şöyle tefsir etmiştir:

Ey müminler! Kazançlarınızın temizlerinden yani helâl yollardan kazanmış olduğunuz her çeşit mallarınızın iyi ve hoşlarından, (bilhâssa ticaret mallarından, nakit paradan) ve elde ettiğiniz mahsulün; (tahıl, meyveler, madenler ve define, hazine gibi yerden çıkan şeylerin de) iyilerinden infâk ediniz, veriniz.

İnfak edilecek şeylerin de en temizlerinden ve en güzellerinden seçilmesi lâzım gelir. Kötü ve kıymetsiz şeyleri kendiniz almazken, Allâhü Teâlâ’ya olan borcunuzu bu kıymetsiz şeylerden vermeye kalkışmayınız.

Ve biliniz ki Allâhü Teâlâ muhakkak Ganî’dir (zengindir), sadakalarınıza muhtaç değildir; sadakalarınız sizin kendi menfaatleriniz, kârlarınız içindir. Hem Allâhü Teâlâ Hamîd’dir, Mahmûd’dur (övgüye lâyıktır). Herkes ona hamd ve şükür borçludur. Allâhü Teâlâ, kendi nâmına yapılan hayır ve hasenâtı daha yüksek nimetler ve sevaplar vererek karşılar. Rızâsı uğrunda yapılan çalışmaların mükâfatını verir. Öyleyse ona en temiz, en nefis şeyler arz edilmelidir.

Ey nisâb sahibi olan zenginler! “Bu emirlere karşı, elimize geçenlerin iyilerini vere vere kendimiz fakir düşmez miyiz?” gibi bir şey hatırınıza gelirse bunun bir şeytan vesvesesi olduğunu biliniz. O şeytan; Allâhü Teâlâ’nın rahmetinden ümidini kesmiş olan o me’yûs İblis veya hayır işlere karşı, gizliden veya açıktan ümitsizlik telkin ederek yanlış ve aldatıcı fikirler ve hissiyât saçan her çeşit şeytanlar veya nefs-i emmâre size fakirlik vaad eder. “Aman hayır yapmayın, sonra fakir düşersiniz.” der ve size çirkin hasletler emreder. Sizi cimriliğe, hasîsliğe sevk eder, mallarınızı fenalıklara, hevâî şeylere, fuhşiyâta, isyanlara harcamanız için teşvik de eyler.

Allâhü Teâlâ ise, size, tarafından mağfiret, fazilet ve kerem vaad ediyor. O sadakalarla âhirette günahlarınıza mağfiret, dünyada harcadığınızın yerine kat kat kârlar, dünya ve âhirette ecir ve sevaplar ile yüksek saadetler temin eyliyor. Allâhü Teâlâ’nın lütuf ve ihsanı bol, ilmi çoktur. İnfâkınızın da ecrini verir, vaadini yerine getirmekte darlık çekmez.

 Hicrî:  23  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder