16 Nisan 2022 Cumartesi

KADİR GECESİ’Nİ ARAMAK


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ اللهَ وَهَبَ لِأُمَّتِي لَيْلَةَ الْقَدْرِ وَلَمْ يُعْطِهَا مَنْ كَانَ قَبْلَهُمْ. (فر)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  محقق الله تعالى ، أؤنجكى أمتلره ورمديكى قدر كجه سنى ، أمتمه إحسان أتدى . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak Allâhü Teâlâ, önceki ümmetlere vermediği Kadir Gecesi’ni, ümmetime ihsân etti.”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:  15   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

KADİR GECESİ’Nİ ARAMAK

 

Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, müminlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece çokça ibadet etmeleri içindir.

İmâm-ı Şa’rânî Hazretleri, Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazân-ı şerîfin ilk gününe göre şöyle tespit etmiştir. Ramazân-ı şerîf:

              Pazar günü girerse 28’i 29’a bağlayan gece.

              Pazartesi günü girerse 20’yi 21’e bağlayan gece.

              Salı günü girerse 26’yı 27’ye bağlayan gece.

              Çarşamba günü girerse 18’i 19’a bağlayan gece.

              Perşembe günü girerse 24’ü 25’e bağlayan gece.

              Cuma günü girerse 16’yı 17’ye bağlayan gece.

              Cumartesi günü girerse 22’yi 23’e bağlayan gece.

İmâm-ı Şa‘rânî Hazretleri, 30 sene, Kadir Gecesi’yle bu usûle göre müşerref olmuşlardır. Birçok evliyâ, bu usûlle Kadir Gecesi’ni bulmuşlardır.

Kadir Gecesi’nde hava, berrâk ve güzel olur. O gece her şey, Hazret-i Allâh’a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Müminler, aff-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhâniyeye mazhar olurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Bu hesaba göre, Ramazân-ı şerîf hangi gün girerse girsin, Kadir Gecesi, cumartesiyi pazara bağlayan geceye isâbet etmektedir. Ramazân-ı şerîfin ikinci yarısındaki iki cumartesi gününden 17, 19 gibi tek sayılı gecelerden biri, Kadir Gecesi olabilir.

 

SADECE OKUMA YAZMA BİLMEKLE ÂLİM OLUNMAZ!

 

Bir gün Tâbiîn’den Ahnef bin Kays’ın (rah.) meclisinde bulunanlardan birisi; “Falan adam cahildir, okuma yazma bilmez.” demişti. Ahnef rahimehullâh da ona şöyle dedi:

“İnsan, yalnız, okuyup yazmakla cehaletten kurtulamaz. Hakîkî âlim olabilmek için şu altı husûsa da riâyet etmek gerekir:

Hicrî:  15  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder