5 Nisan 2022 Salı

SAHUR BEREKETTİR”


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلسَّحُورُ أَكْلُهُ بَرَكَةٌ فَلَا تَدَعُوهُ وَلَوْ أَنْ يَجْرَعَ أَحَدُكُمْ جُرْعَةً مِنْ مَاءٍ فَإِنَّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُتَسَحِّرِينَ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  صحور يمكى يمك ، بركتدر . أؤيليسه صحورى ترك أتمينز . سزدن برينز بر يودوم صو إيجرك ده اولسه صحور يابسين . محقق صحور يابنلره الله عز وجل رحمت ، ملكلرى ده إستغفار أدرلر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Sahur yemeği yemek, berekettir. Öyleyse sahuru terk etmeyiniz. Sizden biriniz bir yudum su içerek de olsa sahur yapsın. Muhakkak sahur yapanlara Allah Azze ve Celle rahmet, melekleri de istiğfar ederler.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  04   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

“SAHUR BEREKETTİR”

 

Sahur, oruç tutmak için seher vaktinde (imsâk vaktinden önce) yenilen yemektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Sahur yapınız! Çünkü sahurda bereket vardır.” Buradaki bereketten muradın, o günün orucuna kuvvet kazanmak veya sevabın ziyâdeleşmesi olduğu söylenmiştir.

Mümin bir kul, Ramazân-ı şerîfte sahura kalktığında abdest alıp iki rekât namaz kılarsa Allâhü Teâlâ, onun arkasına yedi saf melek gönderir. Namazı tamam olup dua ettiğinde melekler duasına, âmîn, derler. Allâhü Teâlâ, o melekler adedince o kimseye sevap yazar, cennette derecesini yükseltir, günahlarını siler. Sonra o melekler kıyamet gününe kadar o kimse için dua ve istiğfâr ederler.

Herhangi bir oruca kalben niyet kâfîdir. Oruç için sahura kalkılması da bir niyet demektir.

Sahura kalkmak ve sahuru son vaktine doğru yapmak, iftarı ilk vakitlerinde yapmak müstehâbdır. Nitekim hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Üç haslet peygamberlerin ahlâkındandır: İftarı acele etmek, sahuru geciktirmek ve misvak kullanmak.” Peygamberimiz (s.a.v.) bu husûsa çok dikkat etmiştir. Zira iftarı ilk vaktinde ve sahuru da imsâkten önceki son vakitlerde yapmak, oruç tutanın kendi âcizliğini ve ihtiyacını itiraftır ki, kulluk makamına münasip olan budur. Ancak imsâk vaktini geçirmeyip imsak vakti girmeden önce yiyip içmeyi bırakmaya dikkat etmek gerekir. İftarda da vakit girdikten sonra orucu açmak lâzımdır. Çünkü orucun farzlarından biri de vakittir.

Bakara Sûresi’nin 187. âyet-i kerîmesinde, “Bu (hükümler) Allâh’ın vaz‘ ettiği (koyduğu) sınırlarıdır. Sakın onlara (o sınırlara) yaklaşmayın” buyurulmuştur. Bundan dolayı asırlardır Ehl-i Sünnet âlimleri, namaz vakitlerini hesaplarken temkini kullanarak imsâk ve namaz vakitlerini muhafaza ve emniyet altına almışlardır. Fazilet Takvimi’nde de vakitler bu usûlde verilmektedir.

Hicrî:  04  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder