19 Nisan 2022 Salı

PEYGAMBER EFENDİMİZDEN NASİHAT


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوُا الْمُنْكَرَ وَلَا يُغَيِّرُوهُ أَوْشَكَ أَنْ يَعُمَّهُمُ اللهُ بِعِقَابِهِ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  محقق إنسانلر ، دينين حوش كورمديكى بر عملى كوردكلرنده ، ( كوجلرى يتديكى حالده اونى ) دكشترمزلرسه الله تعالى ، نين ، اونلارين تمامنى عذابى إيله جزالاندرماسى ياقندير . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak insanlar, dinin hoş görmediği bir ameli gördüklerinde, (güçleri yettiği hâlde onu) değiştirmezlerse Allâhü Teâlâ’nın, onların tamamını azâbı ile cezâlandırması yakındır.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  18   Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

PEYGAMBER EFENDİMİZDEN NASİHAT

 

Muaz bin Cebel’den (r.a.) şöyle rivâyet olundu: Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem (öğrenip amel etmem ve diğer insanlara da öğretmem için) bana şu on şeyi emretti:

Öldürülsen de yakılsan da Allâhü Teâlâ’ya hiçbir şeyi ortak koşma. (İman üzerine sabretmen, ruhsatla amel edip küfür lafzını telaffuz etmenden hayırlıdır.)

(Meşrû sebeplerden dolayı) eşinden ayrılmanı ve malını terk etmeni emretseler bile ana-babana aslâ âsî olma.

Farz olan beş vakit namazdan hiç birisini, bilerek aslâ terk etme. Çünkü farz bir namazı bilerek terk eden kimse (dünya ve âhirette) Allâhü Teâlâ’nın zimmetinden (korumasından) çıkmış olur.

Aslâ içki içme. Çünkü içki içmek, bütün günahların başıdır.

Günah işlemekten sakın. Zira günah, Allâhü Teâlâ’nın gadabına (ve azâbının inmesine) sebep olur.

İnsanlar helâk olsa da (tek başına kalsan da din düşmanları ile) mücadeleden aslâ kaçma.

İnsanlara iki ölüm (tâun ve vebâ hastalıkları) isabet ederse, sen de onlar arasında bulunursan, bulunduğun yerde kal (oradan çıkma ki sendeki hastalık başkasına sirâyet etmesin).

Ailen için imkân nispetinde helâlinden harca, infak et. (Gücünün yettiğinden fazlasını kazanmak için kendini yorma, haram yollara sapma.)

Aileni güzel ahlâk ile edeplendirmeye gayret et.

Allâhü Teâlâ’nın emirlerine muhalefet etmemeleri husûsunda ailene dâima nasihatte bulun.”

 

SADAKA-İ FITRA DÂİR BAZI HÜKÜMLER

 

Fitre, malî bir ibadettir. Ödemedikçe, zimmette ömür boyu borç olarak kalır.

Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz. Sadaka-i fıtır, bütün ahkâmda zekât gibidir. Ancak mal zâyi olursa zekât düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.

Fitrenin verileceği yerler, zekâtta olduğu gibidir. Yani zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.

Husûsiyle talebe-i ulûma (dünya ve âhiret saadeti temin eden dînî ilimleri okuyan talebeye), zâhid, müttakî ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâ, ilmiyle âmil olan âlimlere verilmesi, tamamından daha faziletlidir.

 (Zekât ve Verileceği Yerler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  18  Ramazan   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder