27 Mayıs 2021 Perşembe

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ حَسَبَ كَلَامَهُ مِنْ عَمَلِهِ قَلَّ كَلَامُهُ إِلَّا فِيمَا يَعْنِيهِ. ( جامع الأحاديث)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : سوزنى ده عمللرندن صايان كمسنك سوزى ( قونوشماسى ) آز اولور ، آنجق ( ديننه و دنياسنه ) فايدالى اولان سوزلر بوندان خارجدر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Sözünü de amellerinden sayan kimsenin sözü (konuşması) az olur, ancak (dinine ve dünyasına) faydalı olan sözler bundan hariçtir.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:   15   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?

 

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) pâk zevcelerinden ve Ashâb-ı Kirâm’ın fakîhlerinden olan Ümmü Seleme (r. anhâ) vâlidemizin asıl ismi Hind binti Ebû Ümeyye’dir. Kureyş’in Benî Mahzûm kolundan olup Tâbiînin büyüklerinden Hasan-ı Basrî (r.a.)’ın da süt annesidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den önce Ebû Seleme bin Abdülesed (r.a.) ile evli idi. Kocası ile birlikte ilk Müslümanlardan ve Habeşistan’a ve Medîne-i Münevvere’ye ilk hicret edenlerdendir. İkinci Akabe Bey‘ati’nden bir sene evvel Medîne’ye hicret etmişlerdir. Habeşistan’da dünyaya getirdiği ilk çocuğu Seleme’ye nispetle, Ümmü Seleme diye künyelenmiştir. Daha sonra Medîne-i Münevvere’de Zeynep, Ömer ve Dürre isimlerinde üç evladı daha olmuştur.

Kocası Ebû Seleme (r.a.), Bedir ve Uhud harplerine iştirâk etmiş ve Uhud Harbi’nde kolundan yaralanması sebebiyle bir müddet sonra vefat etmiştir. Ebû Seleme (r.a.) vefat etmeden önce âilesi için: “Ey Allâhım! Ümmü Seleme’ye, benden sonra, benden daha hayırlı, onu üzmeyecek ve ona ezâ vermeyecek birini nasip et.” diye dua etmişti. Onun vefatından sonra Ümmü Seleme (r. anhâ), Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile nikâhlanmışlardır.

Ümmü Seleme (r. anhâ) vâlidemiz şöyle dedi: “Resûlullah (s.a.v.)’den ‘Hastanın veya ölen kimsenin yanında bulunursanız hayırlı söz söyleyin. Zira melekler sizin söylediklerinize ‘âmin’ derler.’ buyurduğunu işitmiştim. Ebû Seleme (r.a.) vefat ettiği zaman Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) yanına giderek: ‘Yâ Resûlallah! Ebû Seleme vefat etti, (nasıl dua edeyim)’ diye suâl ettim. ‘Ey Allâhım! Beni de onu da affet ve bana onun ardından güzel (hayırlı) bir bedel ihsan et, diye dua edersin.’ buyurdular. Bunun üzerine Allâhü Teâlâ bana, Ebû Seleme’den daha hayırlısını, Muhammed (s.a.v.)’i ihsan buyurdu.”

Hz. Âişe vâlidemizden sonra Peygamber Efendimiz’den en çok hadîs-i şerîf rivâyet eden hanım sahâbîdir. Kendisinden de başta evladları olmak üzere birçok râvî, hadîs-i şerîf rivâyetinde bulunmuştur.

H. 59 senesinde 84 yaşında, Medîne-i Münevvere’de vefat etmiş ve Bakî‘ kabristanına defnedilmiştir. (r. anhâ)

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 304)

Hicrî:   15   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder