19 Mayıs 2021 Çarşamba

İSLÂM’DA TESETTÜR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  وَمَا نَفَعَنِى مَالُ اَحَدٍ قَطُّ مَا نَفَعَنِى مَالُ اَبِى بَكْرٍ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : أبى بكريك مالنيك بانه ورديكى فايدا كبى ، باشقه هيج كمسنيك مالى آصلا فايدا ورممشدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ebûbekir’in malının bana verdiği fayda gibi, başka hiç kimsenin malı aslâ fayda vermemiştir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   07   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

İSLÂM’DA TESETTÜR

 

غHicretin dördüncü senesinin Zilkâde ayında hicâb (örtünme) âyetleri geldi ve birçok faydaları olan iki çeşit tesettür farz kılındı.

Birincisi, her kadının bülûğa ermesiyle beraber, başından itibaren bütün bedenini kapatacak geniş bir elbise ile vücudunu tamamen örtüp, kendisine nikâhı düşmeyecek kadar yakını olan erkeklerden başka hiçbir erkeğe, dînen izin verilen yerleri hariç hiçbir uzvunu göstermemektir.

İkincisi de, meşrû bir ihtiyaç olmadıkça evlerinden çıkıp yabancı erkekler arasına karışmamaktır.

İslâm dini, Müslüman kadınlara Ahzab Sûresi’nin 59. ve Nûr Sûresi’nin 31. âyetleri ile birinci çeşit tesettürü farz kılmıştır. Ahzâb Sûresi’nin 59. âyetinde şöyle emrediliyor -meâlen- “Ey Nebî! Hanımlarına, kızlarına, müminlerin kadınlarına de ki cilbablarından (vücudu baştan aşağı örten dış elbiselerinden) üzerlerini iyice örtsünler...”

Nûr Sûresi’nin 31. âyetinde de şöyle emrediliyor -meâlen- “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, namuslarını muhafaza etsinler, zâhir olandan (el ve yüzden) başka ziynetlerini açmasınlar ve başörtülerini yakalarının üzerine vursunlar, ziynetlerini açmasınlar.”

İslâm dini, böylece câhiliye zamanından kalma âdetlerden birini yıkıp ortadan kaldırmış ve kadınlara lâyık oldukları hürmeti lütfederek, onları değersizlikten ve kötü kimselerin tasallutundan korumuştur.

Fıkıh âlimleri şöyle diyorlar:

Kadınların yüzleri, elleri ve ayakları dışındaki, diğer âzâları tamamen avrettir, açılması dînen haramdır. Hattâ mutad konuşmaları hâriç nağmeleri (sesleri) de avrettir.

Yabancı erkeklerin de, bu uzuvlardan birine gerek şehvetli, gerek şehvetsiz bakmaları haram ve yasaktır.

Mahrem olmayan kadınların yüzlerine ve ellerine dokunmak veya onlarla musâfaha yapmak da dînen haramdır.

Hicrî:   07   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder