9 Mayıs 2021 Pazar

OSMAN GÂZİ’NİN KUR’ÂN-I KERÎM’E HÜRMETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ عَلَّمَ وَلَدًا لَهُ الْقُرْآنَ قَلَّدَهُ اللهُ قِلَادَةً يَعْجَبُ مِنْهَا الْأَوَّلُونَ وَالْآخِرُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (جامع الاحاديث)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : جوجوغونه قرآن كريم أؤكرتن كمسيه الله تعالى ، قيامت كونى أؤيله بر كردانلق تاقاركى أؤنجه كى وصونراكيلريك ( محشر حالقنيك ) تمامى بو كردانلقدان دولاي اونه إمرنيرلر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Çocuğuna Kur’ân-ı Kerîm öğreten kimseye Allâhü Teâlâ, kıyamet günü öyle bir gerdanlık takar ki önceki ve sonrakilerin (mahşer halkının) tamamı, bu gerdanlıktan dolayı ona imrenirler.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:   27   Ramazan     1442    Fazilet Takvim

 

OSMAN GÂZİ’NİN KUR’ÂN-I KERÎM’E HÜRMETİ

 

Osmanlı Tarihçilerinden Neşrî, eserinde Osman Gâzi’den şöyle bahseder:

Osman Gâzi, bir gün bir köyde müsafir oldu. Oturduğu odanın duvarına asılı bir kitap gördü. Ne olduğunu ev sahibine sorunca “Kur’ân-ı Kerîm” olduğu cevabını aldı. Ev sahibi istirahat için çıkınca Osman Gâzi kalkıp abdest aldı. Yüzünü Kur’ân-ı Kerîm’den yana çevirip, hürmet ve tevâzu ile ellerini kavuşturup sabaha kadar öylece durdu. Bir ara gözüne uyku gelip rüya âleminde iken kendisine:

Ey Osman! Mâdemki sen bizim kelâmımıza hürmet ve tazîm edip izzet ü ikram eyledin (büyük saygı ve hürmet gösterdin) biz de seni, evladını ve sana tâbi olanları bu dünyada aziz kıldık.” denildiğini işitti

.

OSMAN GÂZİ’NİN ŞEYH EDEBÂLÎ’NİN KIZI İLE EVLENMESİ

 

Osman Gâzi’nin halkı arasında, Edebâlî ismi ile meşhur bir şeyh vardı. Gayet bilgili ve insanların itimat ettiği bir kişiydi. Veliliği ve kerameti görülmüş, her yerde meşhur olmuştu. Dünyalığı çoktu, ama derviş gibi yaşardı. Ona “derviş” lakabı ile hitap ederlerdi. Şeyh Edebâlî (rah.), zâviyesine gelen herkese hizmet ederdi. Ara sıra Osman Gâzi de onun zâviyesine müsafir olurdu.

Bir gece Osman Gâzi, rüyasında bu şeyhin koynundan bir ay çıkarak gelip kendi koynuna girdiğini, hemen göbeğinden bir ağaç bittiğini, bu ağacın dünyayı kapladığını, gölgesinde dağların bulunduğunu, bu dağların dibinden pınarların çıkıp aktığını, kiminin bahçelerini suladığını, kiminin çeşmeler akıttığını gördü. Osman Gâzi bu rüyasını, ertesi gün gelip Şeyh Edebâlî’ye anlattı.

Şeyh Edebâlî (rah.); “Yâ Osman! Müjdeler olsun. Hak Teâlâ, sana ve senin evladına saltanat verdi. Bütün dünya, evladının himayesi altında olacak, hem de kızım sana hanım olacak.” diyerek, kızını da Osman Gâzi ile evlendirdi.

Hicrî:   27   Ramazan     1442    Fazilet Takvim

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder