11 Mayıs 2021 Salı

SADAKA-İ FITRA DÂİR BAZI HÜKÜMLER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَأَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ خَرَجَ مِنْ ذُنُوبِهِ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ. (طس)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : كيم رمضان اوروجونى طوطار واونه شوال دن ده آلطى كون إلاوه أدرسه آناسنين اونى دوغورديغى ( كونكى ) كبى كوناحلرندانتمزلنر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevvâl’den de altı gün ilave ederse anasının onu doğurduğu (günkü) gibi günahlarından temizlenir.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:   29   Ramazan     1442    Fazilet Takvim

 

SADAKA-İ FITRA DÂİR BAZI HÜKÜMLER

 

Fitre, malî bir ibadettir. Ödemedikçe, zimmette ömür boyu borç olarak kalır.

Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz. Sadaka-i fıtır, bütün ahkâmda zekât gibidir. Ancak mal zâyi olursa zekât düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.

Fitrenin verileceği yerler, zekâtta olduğu gibidir. Yani zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.

Husûsiyle talebe-i ulûma (dünya ve âhiret saadeti temin eden ilimleri okuyan talebeye), zâhid, müttakî ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâ, ilmiyle âmil olan âlimlere verilmesi tamamından daha faziletlidir.

(Zekât Kitabı, Fazilet Neşriyat)

 

ŞEVVÂL AYI

 

Şevvâl ayı, hac aylarının ilkidir. Bayram günlerinde salevât-ı şerîfe çok okunmalıdır.

Bu ay içinde 6 gün nafile oruç tutulur. Bu oruç, Şevval’in 12’sinden itibaren 17. gün (dâhil) tutulduğunda “eyyâm-ı biyz” da (13, 14 ve 15. günler) oruçlu geçirilmiş olacağından çok büyük sevabı vardır.

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Şevvâl ayından 6 gün oruç tutanların, senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olacağı müjdesini vermiştir.

(Duâ ve Ibadetler, Fazilet Neşriyat)

 

ŞEVVÂL AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Şevvâl ayı ictimâı 11 Mayıs Salı günü Türkiye saati ile 22.00’dedir. Ru’yet ise 12 Mayıs Çarşamba, Türkiye saati ile 15.36’dadır.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, Avusturya, Mekke-i Mükerreme, Medîne-i Münevvere, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus, Pakistan, Afganistan, Türkmenistan, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Güney Afrika, Malavi, Mozambik, Kenya, Arjantin, Brezilya.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 13 Mayıs Perşembe günü de Şevvâl ayının 1. günüdür.

Hicrî:   29   Ramazan     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder