28 Mayıs 2021 Cuma

HZ. SÜLEYMAN ALEYHİSSELÂM


قَالَ اللهُ تَعَالَى:  وَوَرِثَ سُلَيْمٰنُ دَاوُدَ وَقَالَ يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ عُلِّمْنَا مَنْطِقَ الطَّيْرِ وَاُوتِينَا مِنْ كُلِّ شَيْءٍ اِنَّ هٰذَا لَهُوَ الْفَضْلُ الْمُبِينُ. (سورة النمل، ١٦)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  : وسليمان ، داود وارث اولدى وددكى : ’ أى إنسانلر ! بزه هر قشون دلى أؤكرتلدى و بزه هرشيدن ورلدى . شبهه يوقكى بو ، ألبتده آب آجق بر فضل إحساندر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve Süleyman, Dâvud’a vâris oldu ve dedi ki: ‘Ey İnsanlar! Bize her kuşun dili öğretildi ve bize her şeyden verildi. Şüphe yok ki bu, elbette apaçık bir fazl u ihsandır.”

(Neml Sûresi, âyet 16)

Hicrî:   16   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

HZ. SÜLEYMAN ALEYHİSSELÂM

 

Hazret-i Süleyman, Dâvud aleyhisselâm’ın oğludur. Babasının irtihâlinden sonra, on üç yaşında iken onun yerine hükümdarlığa geçmiş, sonra kendisine peygamberlik de verilmiştir. Süleyman aleyhisselâm da babası gibi hem peygamber ve hem sultan olmuştur.

Hazret-i Süleyman’a doğu ve batıdaki hükümdarlar itaat etmişler, kıymetli hediyeler göndermişlerdi. Süleyman aleyhisselâm, Kızıldeniz’de hazırlattığı donanmayı Muhît Denizi sahillerine göndermişti. Tedmür, Baʻlebek şehirlerini ve yedi senede Mescidü’l-Aksâ’yı yaptırıp tamamlatmıştır.

Süleyman aleyhisselâm bir mucize olmak üzere kuşların dillerini bilir, maksatlarını anlardı. İnsan ve cinlere, hattâ rüzgârlara bile hükmederdi. Kırk sene pek ihtişamlı bir hüküm sürdükten sonra elli üç veya altmış yaşında irtihâl etmiştir.

 

HAYÂNIN SÖKÜLMESİ İSLÂM BAĞININ KOPMASIDIR

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Allâhü Teâlâ, bir kulunun helâkini murad ettiği zaman ondan hayâyı (utanma hissini) söküp alır. Ondan hayâyı çıkardığı zaman sen onu, Allâhü Teâlâ indinde şiddetli şekilde buğzedilmiş, gazab-ı ilâhîye uğramış olarak görürsün.

Onu böyle Allah indinde şiddetli şekilde buğzedilmiş gördüğün zaman ondan emanete riâyet sökülür. Emanet söküldüğünde onu insanlar arasında hain ilan edilmiş olarak bulursun. Onu böyle hain ilan edilmiş olarak gördüğün zaman, ondan artık merhamet hissi çıkarılır.

Merhamet hissi çıkarıldığı zaman da onu (Allah indinde) kovulmuş ve lanetlenmiş olarak bulursun. Onun kovulmuş ve lanetlenmiş olduğunu gördüğün zaman ise ondan artık İslâm bağı sökülüp çıkarılmıştır.”

Hicrî:   16   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder