31 Mayıs 2021 Pazartesi

İLİM EHLİ NASIL OLMALIDIR?


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ جَاءَ مَسْجِدِي هَذَا لَمْ يَأْتِهِ إِلَّا لِخَيْرٍ يَتَعَلَّمُهُ أَوْ يُعَلِّمُهُ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللهِ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : كيم ، بنم شو مسجدمه ، آنجق أؤكرنجكى ويا أؤكرتجكى بر خير إيجن كلرسه ، او كمسه الله يولنده جهاد أدن كبيدر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Kim, benim şu mescidime, ancak öğreneceği veya öğreteceği bir hayır için gelirse, o kimse Allah yolunda cihâd eden gibidir.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   18   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

İLİM EHLİ NASIL OLMALIDIR?

 

İmâm Şâfiî (rah.) buyurdu ki: “Âlim kimseye bildiği ve bilmediği şeylerden sorulur. Eğer sorulan, bildiği bir şey ise onu (hâfızasında) kuvvetlendirmiş olur, eğer bilmediği bir şey ise onu da araştırıp öğrenir.”

Tâbiîn’den Vehb Hazretleri, Atâ-i Horasânî’ye (rah.) dedi ki: “Bizden önceki âlimler, ilimleriyle başkalarının ellerindeki dünya malına göz dikmekten yüz çevirirlerdi. Ona aslâ iltifat etmezlerdi. Bunun neticesinde dünya ehli kimseler de mallarını onların ilimleri uğrunda sarf ederlerdi. Bugün ise ilim ehli kimseler, dünya ehlinin mallarına tamah ederek ilimlerini onların yoluna sarf etmektedirler. Bunun neticesinde de dünya ehli, ilmin onların yanındaki kötü hâlini gördüklerinden, onların ilimlerinden yüz çevirmişlerdir.”

Tâbiîn’den Ebû Hâzim (rah.) dedi ki: “İdârecilerin en hayırlısı, âlimleri sevenlerdir. Âlimlerin en şerlisi de idarecileri, bir menfaat elde etmek için sevenlerdir.” Yine buyurdu ki: “Şu üç haslet sende olmadığı müddetçe âlim olamazsın; Mevki itibariyle kendinden üstün olanlara hased etmeyeceksin, kendinden aşağıdakileri hakir görmeyeceksin, ilminin mukâbilinde dünyalık talep etmeyeceksin.”

Dünyayı seven kimse kördür. İlim, onu aslâ aydınlatmaz.”

Fudayl bin Iyâd (rah.) buyurdu ki: “Dünya ehli olan âlimlerden sakının, sarhoşluğu size zarar vermesin. Âlimler çoktur, lâkin hikmet sahibi olanlar azdır.”

Hikmet ehli bir zât dedi ki: “Halkı, Allâhü Teâlâ’ya davet eden âlim için hırs ve mal toplama sevdası ne kötüdür.”

Seçkin âlim; hâli ve yaşayışı güzel olandır. Dâima temiz ve helâl olandan yer. İlmi ile dünyalık bir menfaat elde etmeye çalışmaz. Bu sebeple ilmi, ona güzellik olur, malı da Allâhü Teâlâ’dan kendisine bir ihsân ve lütuftur.”

Ebû Hâzim (rah.) şöyle demiştir: “Kendi görüşü ile övünenler, dalâlete düştü. Sırf aklına güvenenler de zelîl oldu.”

Hicrî:   18   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder