17 Mayıs 2021 Pazartesi

ENGİNARIN FAYDALARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  صَلَاةُ الْجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً. (ق)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : جمعتله قلنان نماز ، يالنز قلنان نمازدان يرمى يدى درجه دها فضيلتليدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.”

(Müttefekun Aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Hicrî:   05   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

ENGİNARIN FAYDALARI

 

Enginar, düşük kalorili ve gıda değeri yüksek olan bir sebzedir. K ve C vitaminleri cihetinden oldukça zengindir. İçerisinde potasyum, bol miktarda folat (B vitamininin bir çeşidi) ve magnezyum bulunur. Faydaları şöyle sıralanabilir:

İhtivâ ettiği, yüksek miktardaki lif ile beslenme kalitesini güçlendirir.

Antioksidan hususiyeti sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.

Karaciğeri, toksin ve iltihaplardan korur. Safra kesesini korumada oldukça tesirlidir.

İyi bir idrar söktürücüdür. Bundan dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler. Vücuttaki zararlı sıvıların atılmasını kolaylaştırır.

Kanser, kalp hastalığı, kolesterol gibi hastalıklardan korur. Kandaki şeker miktarını düşürür. Tansiyonu dengeler.

Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim problemlerini gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler.

 

MUTFAĞIMIZ………….Zeytinyağlı Enginar

 

Malzemeler: 1 çay bardağı zeytinyağı, 6 adet enginar, 1’er adet patates, soğan, havuç, 1 su bardağı bezelye, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber.

Yapılışı: Havuç ve patates, küp şeklinde doğranır. Havuç, bir tencerede haşlanmaya bırakılır ve su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra patates ilave edilir. Tam pişirilmeden, hafif yumuşayana kadar kaynatılır. Soğan, küp şeklinde doğranarak bir tavada yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavrulur. Daha sonra, haşlanan havuç, patates ve bezelye eklenerek bütün malzemeler 1-2 dakika kavrulur.

Ayıklanmış olan enginarlar, bir tencereye dizilir. Üzerine, kavrulan sebzeler eklenir daha sonra tuz ve karabiber serpilir. Üzerlerine zeytinyağı gezdirilir. Tencereye 1 su bardağı su ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp kaynayana kadar orta ateşte; kaynadıktan sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine limon sıkılarak ikram edilir.

Hicrî:   05   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder