23 Mayıs 2021 Pazar

ŞEYH EBÛ MEDYEN’DEN HİKMETLİ SÖZLER

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَقَامُ الرَّجُلِ فِى الصَّفِّ فِى سَبِيلِ اللهِ اَفْضَلُ عِنْدَ اللهِ مِنْ عِبَادَةِ رَجُلٍ سِتِّينَ سَنَةً. (ك)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : بر كمسنيك ، الله يولنده كى بر صافته صبر وثبات كوسترمسى ، الله عندنده ( باشقه ) بر كمسنيك آلطمش سنه عبادتندن دها فضيلتليدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimsenin, Allah yolundaki bir safta sabır ve sebât göstermesi, Allah indinde (başka) bir kimsenin altmış sene ibadetinden daha faziletlidir.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:   11   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

ŞEYH EBÛ MEDYEN’DEN HİKMETLİ SÖZLER

 

Kuzey Afrika velîlerinin büyüklerinden Şeyh Ebû Medyen et-Tilimsânî (rah.), Endülüs’te doğmuş, Fas’ta yetişmiştir. H. 594 tarihinde Tilimsan’da vefat etmiş ve oraya defnedilmiştir. Tasavvuf ehli, ârif ve zâhid bir kimse olup, Endülüs’ten Kuzey Afrika’ya ve Yemen’e kadar şöhreti yayılmıştır. Birçok hikmet ehli zâtın yetişmesine vesile olmuştur. Hikmetli sözlerinden bazıları:

Cenâb-ı Hak, herkesin gizli ve âşikâr, ne yaptığını ve niyetini bilir. Kimin kalbi, hakkı bâtıla takdîm edip Allâhü Teâlâ’nın emirlerini yerine getirmeye ehemmiyet veriyorsa, Allâhü Teâlâ onu, sıkıntı ve zorluklardan, fitnelerin zararlarından muhafaza eder.

Kardeşim, senin ömrün bir nefesten ibarettir. Sen, o nefesin faydan için olmasına, bunu yapamazsan zararın için olmamasına çalış.

İnsanın kalbi neye meyletmiş ise onunla meşguldür. O meyil esnasında kalbi başkasına kapalıdır.

Azîzim, Hak’tan başkasına meyletmekten sakın. Eğer meyledersen Allâhü Teâlâ, ibadet ve münâcâtının lezzetini senden alır.

Basîret ehli kimse, sözü ve işi ile insanlara fayda veren zâttır.

Nefsi kendisine hâkim olan kimse, hakîkî hürriyete kavuşmuş sayılmaz. Zira o, nefsinin esiridir.

Yalnız ümitle kalan kimse tembellikten kurtulamaz. Makbul olan ümit, çalışma ve gayret ile beraber olandır.

Teslimiyet, başıma bir şey gelir diye korkmaksızın Allâh’ın emirlerini işlemektir. Teslimiyet, kalbî amellerin en şereflisidir.

Bütün işlerini Hakk’a havâle eden zâta, Allâhü Teâlâ rahmetiyle nazar buyurur.

Meşguliyetini yalnız dünyaya hasreden kimse, zillete mübtelâ olur.

Noksanlarını görmeyen kimsenin günden güne azgınlığı artar.

Zevâli; yok olması muhakkak olan şeye mağrur olan  -aldanan veya gururlanan- kimse gâfildir.

Hicrî:   11   Şevval     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder