26 Şubat 2021 Cuma

MELÂİKE-İ KİRÂM


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  إِنَّ لِلهِ مَلَائِكَةً يَطُوفُونَ فِي الطُّرُقِ يَلْتَمِسُونَ أَهْلَ الذِّكْرِ فَإِذَا وَجَدُوا قَوْمًا يَذْكُرُونَ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ تَنَادَوْا هَلُمُّوا إِلَى حَاجَتِكُمْ قَالَ فَيَحُفُّونَهُمْ بِأَجْنِحَتِهِمْ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا... (خ)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق الله تعالى ، نيك برتقم ملكلرى واردركى ذكرأدنلرى آرامق إيجن يوللارده كزرلر . الله عز وجله ، ي ذكرأدن بر طوبلولق بولدقلرنده ، آراديغمزه كلين ، ديه بربرلرينى جاغريرلر ." بيغمبريمز دوامله بيوردوكى  بونون أؤزرينه ، اونلرى دنيا سماسينه قدار قناطلريله قوشاطرلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın birtakım melekleri vardır ki zikredenleri aramak için yollarda gezerler. Allah Azze ve Celle’yi zikreden bir topluluk bulduklarında ‘Aradığınıza gelin’ diye birbirlerini çağırırlar.” Peygamberimiz devamla buyurdu ki: “Bunun üzerine, onları dünya semâsına kadar kanatlarıyla kuşatırlar…”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   14   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

MELÂİKE-İ KİRÂM

 

Melekler, nurdan yaratılmış latîf varlıklardır. Farklı farklı şekil ve sûretlere girebilirler. Kimi iki, kimi üç, kimi dört veya daha fazla kanatlıdır. Ehl-i Sünnet’e göre Melâike-i Kirâm hakkında üç sıfatı bilmek vaciptir:

Birincisi; imanları vardır, yani tamamı mümindir. Hâşâ onlar küfürden ve şirkten münezzehtirler.

İkincisi; Allâhü Teâlâ’nın emirlerine tâbi olurlar ve yasakladıklarından kaçınırlar. Tamamı itaatkârdırlar, asla Allâhü Teâlâ’ya âsî olmazlar.

Üçüncüsü; Yemekten, içmekten, erkeklikten, dişilikten, doğmaktan, doğurmaktan, uykudan, elemden, kederden, tembellikten, yorulmaktan ve insana mahsus olan diğer bütün şeylerden uzaktırlar.

Meleklerin bazısı, bazısından üstündür. içlerinden dört büyük melek, meleklerin peygamberleridir;

Cebrâîl aleyhisselâm: Vahiy tebliğine memurdur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), onu Mîraç Gecesi’nde altı yüz kanadıyla görmüştür.

Allâhü Teâlâ, Cebrâil aleyhisselâm’a çok büyük kuvvet vermiştir. Az bir zamanda yedi kat gökten yere iner. Bazı kere Ashâb-ı Kirâm’dan, yüzü en güzel olan Dıhye-i Kelbî’nin (r.a.) sûretinde Peygamber Efendimizin (s.a.v.) huzuruna gelirdi. Bazen de beyaz gömlek giyip gelirdi.

Mîkâîl aleyhisselâm: Rızıkların taksimine, rüzgârların, yağışların, hububatın ve bitkilerin meydana getirilmesine memurdur.

İsrâfîl aleyhisselâm: Sûr’un üflenmesi, kıyamet gününün meydana gelmesi ve bütün canlıların kıyamette tekrar diriltilmelerine memurdur.

Azrâîl aleyhisselâm: Öleceklerin ruhlarını almaya memurdur.

 

ÇOCUKLARA BİLMECE:

 

Sarı sarı içinde, sarı zarfın içinde,

On iki tane kardeş, hepsi birin içinde. (Portakal)

Hicrî:   14   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder