11 Şubat 2021 Perşembe

EN BÜYÜK İSTİĞFAR: TESBİH NAMAZI

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  يَا قَوْمِ اطْلُبُوا الْجَنَّةَ جُهْدَكُمْ وَاهْرَبُوا مِنَ النَّارِ جُهْدَكُمْ فَإِنَّ الْجَنَّةَ لَا يَنَامُ طَالِبُهَا وَإِنَّ النَّارَ لَا يَنَامُ هَارِبُهَا. (طب)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  أى قومم ( امتم ) ! بتون غيرتمزله ( عبادت أدجك ) جنتى طلب أدينز و بتون غيرتنزله جهنم دن قاجنز . شبهسز ، نه جنتى طلب أدن اويويابلر نه ده جهنم دن قاجمق إستين اويويابلر !  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey kavmim (ümmetim)! Bütün gayretinizle (ibadet ederek) cenneti talep ediniz ve bütün gayretinizle cehennemden kaçınız. Şüphesiz, ne cenneti taleb eden uyuyabilir ne de cehennemden kaçmak isteyen uyuyabilir!”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   29   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

EN BÜYÜK İSTİĞFAR: TESBİH NAMAZI

 

Tesbih namazı, bütün vücutla yapılan en büyük tevbe ve istiğfârdır.

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, amcası Hazret-i Abbâs radıyallâhü anh’a hitâben tesbih namazı ile alâkalı şöyle buyurmuşlardır:

“Ey amca! Sana on (çeşit günahını silecek) şey(i) haber vererek ikram etmiş olayım ki, onu işlediğin vakit günahının evveli ve âhiri, yenisi ve eskisi, hata ile ve kasden yapılanı, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve âşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun. Dört rekât namazı kılarsın... Gücün yeterse bu namazı her gün kıl. Her gün kılamazsan haftada bir kere kıl, her hafta kılamazsan ayda bir kere kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan ömründe bir kere kıl.”

Tesbih namazı 4 rekâttir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:

“Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm.”

Bu tesbih, namaz içinde şu kadar okunur:

15 kere, Sübhâneke’den sonra (Fâtiha’dan önce),

10 kere, zamm-ı sûreden sonra,

10 kere, rükûda (tesbihlerden sonra),

10 kere, rükûdan kalkınca ayakta (kavmede),

10 kere, birinci secdede (tesbihlerden sonra),

10 kere, iki secde arasındaki oturuşta (celsede),

10 kere, ikinci secdede (tesbihlerden sonra).

Birinci rekâtte okunan tesbihlerin adedi 75’tir.

İkinci rekâtte aynı sıra ile yine 75 defa okunur.

Üçüncü ve dördüncü rekâtler de böyle kılınır. Birinci ka’dede (oturuşta) tahiyyâttan sonra Salli ve Bârik, üçüncü rekâte kalkınca önce Sübhâneke okunur.

Tesbih namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Bunu alışkanlık hâline getirmek müstehaptır. Evlâ olan, münferiden kılmaktır. Lâkin kılmasını bilmeyenlerin istifâde etmesi maksadıyla cemaatle de kılınabilir.

Hicrî:   29   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder