16 Şubat 2021 Salı

İTAATSİZLİĞİN ACI NETİCESİ

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اِنَّ السَّعَادَةَ كُلَّ السَّعَادَةِ طُولُ الْعُمُرِ فِي طَاعَةِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق ، الله عز وجله ، يه طاعت إيجنده اوزون بر عمر سورمك ، نه بيوك بر سعادت در  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak, Allah Azze ve Celle’ye tâat içinde uzun bir ömür sürmek, ne büyük bir saadettir.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   04   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

İTAATSİZLİĞİN ACI NETİCESİ

 

Meşhûr İslâm gazilerinden İmâm Şâmil (rh.), Dağıstan Müslümanlarının başında yirmi beş sene Rus askerine karşı harp etmiş, bir avuç gazi ile meşhur generallerin kumandasındaki orduları mağlup etmiştir. Askerlikteki iktidarı ve metânetiyle âlemi hayrette bırakmıştır.

Ruslar, Mayıs 1839’da İmâm Şâmil üzerine harekete geçmişlerdi. İmâm Şâmil haber alınca, Irgın denilen köyde, her tarafa haberciler ve mektuplar gönderip gazilerin toplanmasını emretti. Müdâfaa için hazırlığa girişti, geçitlerini tuttu, siperler ve setler inşa ettirdi.

Rus ordusu ile öğle vaktinden akşama kadar çok şiddetli çarpışmalar oldu. Hattâ kumandanları olan general bile yaralanmıştı. Ancak Rusların yanında bulunan ve köyün yollarını iyi bilen bir münafığın işaretiyle, Rus general, askerlerinin mühim kısmını gece gizlice köyün sağ tarafındaki genişliğe kaydırdı. İmâm Şâmil bunu fark edip sol taraftaki askerlerin, sağ tarafa geçmelerini ve düşmanı buradan uzaklaştırmalarını emretti. Lâkin emrindekiler bunu kabul etmediler. İmâm Şâmil, onlara dedi ki: “Uhud Gazâsı’nda Peygamberimiz (s.a.v.) ve Ashâb-ı Kirâm’ının başına gelen hâlin sebebi, ancak okçuların emre muhâlefetleri olmuştu. Şimdi siz de emre itaatsizliğin acı neticesini göreceksiniz.”

Ertesi gün Ruslar, köyün geniş tarafından hücuma geçtiler. Gaziler, onların hücumlarını üç defa kesip uzaklaştırmayı başardılar. İmâm Şâmil ise her seferinde Allâh’a hamdediyor ve düşman aynı cihetten hücum etmesin diye dua ediyordu. Zira bu hücumlarda İslam gazileri de çok zâyiât vermişlerdi. Ancak düşman, tekrar bir hücuma çıktı. Hattâ ölülerini üst üste koyup setlere tırmanmaya başladılar.

Bu defa gaziler dağıldı, düşman, köyü işgal etti. Çok şehit verildi, İmâm Şâmil ise az sayıda askeri ile buradan kurtuldu. Mücadelesine, Dağıstan’ın başka yerlerinde devam etti.

Hicrî:   04   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder