12 Şubat 2021 Cuma

RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلْمُؤْمِنُ وَاهٍ رَاقِعٌ فَالسَّعِيدُ مَنْ مَاتَ عَلَى رَقْعِهِ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  مؤمن ، إشلديكى هر حطاسنه همن بشمان اولوب توبه أدندر . سعيد كمسه ده بو توبه سى أؤزرينه وفات أدندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mümin, işlediği her hatasına hemen pişman olup tevbe edendir. Saîd kimse de bu tevbesi üzerine vefat edendir.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   30   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI

 

“Eşhuru hurum” (haram aylar)dan olan Receb ayı, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevabı verilir. Üç günden sonra her gününe birer ay, oruç sevabı verilir.

Bu ay, Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmâl etmemelidir.

Bu ayın birinci gecesi, bir tesbih namazı kılınmalıdır.

Receb-i şerîfin ilk on gününde bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rekât namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.

Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz’da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.

 

RECEB AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Receb ayı ictimâı 11 Şubat Perşembe günü Türkiye saati ile 22.06’dadır.

Ru’yet ise 12 Şubat Cuma, Türkiye saati ile 10.47’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, Avusturya, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Mısır, Cezayir, Tunus, Endonezya, Malezya, Pakistan, Filipinler, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Güney Afrika, Malavi, Mozambik, Kenya.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 13 Şubat Cumartesi günü de Receb ayının 1. günüdür

Hicrî:   30   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder