قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَتَرِعُونَ عَنْ ذِكْرِ الْفَاجِرِ اُذْكُرُوهُ بِمَا فِيهِ كَيْ يَعْرِفَهُ النَّاسُ وَيَحْذَرَهُ النَّاسُ. (هق)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " فاجيرى ( كوناحلرى آجقجه إشليه نين يابتقلرينى إنسانلره ) آنلاتمقدان جكينيورمسونوز ؟ إنسانلرين اونى بلمسى و اوندان قاجنمالرى إيجن ، فاجرى ، كندسنده بولونان ( كوتى ) واصفلرله آنلاتين . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Fâciri (günahları açıkça işleyenin yaptıklarını insanlara) anlatmaktan çekiniyor musunuz? İnsanların onu bilmesi ve ondan kaçınmaları için, fâciri, kendisinde bulunan (kötü) vasıflarla anlatın.”
(Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ)
Hicrî: 08 Recep 1442 Fazilet Takvim
BİDAT SAHİPLERİNE NASIL DAVRANILMALI
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:
“Bütün himmet ve gayreti;
Dînin hükümlerini yerine getirmeye,
Şerîat ehli olan âlimlere ve sâlihlere tazim ve hürmete,
Dini yüceltmek, hevâ ve bidat ehlini zelil kılmak için çalışmaya sarf etmek lâzımdır.
Zira Fahr-i Kâinât Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: “Her kim bir bidat sahibine saygı gösterirse, İslâm’ın yıkılmasına yardımcı olmuş olur.”
Allah ve Resûlü’nün düşmanı olan kâfirlere düşmanlık etmek; ehl-i küfrün ve ehl-i bidatın hor ve hakîr düşmeleri için çalışmak icap eder. Her ne şekilde olursa olsun onlara asla sevgi beslememek, saygı göstermemek lâzımdır. Bulunduğunuz mekânlara onları asla sokmamalı, katiyyen onlarla ünsiyet kurmamalı, onlara karşı haşin (sert) davranmalıdır. Mümkün olduğu kadar hiçbir işte onlara mürâcaat etmemelidir…”
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 165)
BİNA EMÎNİ
Bina emîni, Osmanlı devrinde selâtin camilerinin, köşk, saray ve benzeri binaların inşası veyahut tamirine memur edilen zâta verilen unvandır.
Bina emîni, mimardan farklı biri olurdu. Mimar, binanın inşasına nezaret eder, bina emîniyse inşa için ayrılan harcamaları yapardı. İşçi ve malzemenin tedarik edilip getirilmesi de bina emîninin vazifelerindendi. Bina emînleri, memur oldukları işler için muntazam defter tuttuklarından inşaatın müddeti, ayrılan bütçenin ve yapılan masrafın miktarı bilinirdi.
Bugün, Süleymâniye Camii gibi mühim bir âbidenin ne kadar zamanda ve ne kadar masrafla yapıldığını bu sayede biliyoruz.
Hicrî: 08 Receep 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder