21 Şubat 2021 Pazar

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN FEDAKÂRLIĞI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  مَنْ رَابَطَ يَوْمًا وَلَيْلَةً فِي سَبِيلِ اللهِ كَانَ لَهُ كَأَجْرِ صِيَامِ شَهْرٍ وَقِيَامِهِ. (ن)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  هر كيم الله يولنده بر كون و بر كجه نوبت بكلرسه ، او كمسه إيجن بر آى اوروج طوطمش و كجلرينى إحيا أتمش كبى ثواب اولور  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim Allah yolunda bir gün ve bir gece nöbet beklerse, o kimse için bir ay oruç tutmuş ve gecelerini ihyâ etmiş gibi sevap olur.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:   09   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN FEDAKÂRLIĞI

 

Abdullah bin Zübeyr radıyallâhü anh anlattı: Ebûbekir radıyallâhü anh Hazretleri, Müslüman oldukları için müşrikler tarafından işkence edilen zayıf köleleri satın alıp, onları âzât ederdi. Babası ona, niçin sadece zayıfları satın alıp âzât ettiğini, güçlüleri âzât etmediğini sordu. Hz. Ebûbekr-i Sıddîk cevaben; “Allâhü Teâlâ Hazretleri de, ben zayıf kulunu cehennem ateşinden âzât etsin diye” buyurdular.

Ebûbekir radıyallâhü anh Hazretlerinin âzât ettiği kölelerden birisi de Hazret-i Bilâl’dir. İslâmiyet’i kabul ettiği için müşrikler tarafından birçok eziyetlere maruz kalan ve Ümeyye bin Halef’in kölesi bulunan Bilâl-i Habeşî radıyallâhü anh Hazretlerini bir miktar altın mukâbilinde satın alıp âzât etmişti.

Müşrikler, Hazret-i Sıddîk’ın bu âlicenaplığını (büyük cömertliğini) görünce “Bilâl’in ona bir iyiliği bulunmuş olmalıdır ki onu böyle satın alıp âzât etti.” demişler. Bunun üzerine Hak Sübhânehû ve Teâlâ Hazretleri, Leyl Sûresi’nin 17 ilâ 21. âyet-i kerîmelerini inzal buyurdu (meâlen):

Hâlbuki çok müttakî olan (Allâh’a karşı gelmekten en çok sakınan), malını (Allah nezdinde sırf) temizlenmek için veren, ondan (cehennem ateşinden) uzaklaştırılacaktır. Ve onun (takvâ sahibi zâtın) yanında hiç kimsenin mükâfatı (karşılığı) verilecek bir nimeti yoktur. O ancak yüce Rabb’inin rızasını aramak için verir. Elbette yakında kendisi de hoşnut olacaktır.”

Hazret-i Sıddîk’ın sırf Allah rızası için bu fedakârlığını takdir etmek ve o müşriklerin iddiasını red için bu mübarek âyetler nazil olmuştur. Bütün müfessirler bu görüştedirler. Böyle olmakla beraber bu mübarek âyetlerin hükmü umumîdir, takvâ ile hakkıyla vasıflanmış cömert müminlerin, büyük mükâfatlara nail olacakları müjdelenmektedir. Hak Teâlâ Hazretleri, cümlemizi o pek mümtaz zatlara muhabbet ve bağlılıktan ayırmasın. Âmin.

Hicrî:   09   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder