15 Şubat 2021 Pazartesi

YAHYÂ ALEYHİSSELÂM’A EMREDİLEN BEŞ ŞEY


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  مَنْ اَمَرَ بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَى عَنِ الْمُنْكَرِ فَهُوَ خَلِيفَةُ اللهِ فِى اَرْضِهِ وَخَلِيفَةُ رَسُولِهِ وَخَلِيفَةُ كِتَابِهِ. (جامع الاحاديث)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كيمكى معروفى أمر أدر ، منكردن نهى أدرسه ، اوكمسه ، يريوزونده الله ، يك خليفه سدر ، رسول الله ، يك خليفه سدر و كتاب الله ، يك خليفه سدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim ki ma‘rufu emreder, münkerden nehyederse, o kimse, yeryüzünde Allâh’ın halîfesidir, Resûlullâh’ın halîfesidir ve Kitâbullâh’ın halîfesidir.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:   03   Recep     1442    Fazilet Takvim

 

YAHYÂ ALEYHİSSELÂM’A EMREDİLEN BEŞ ŞEY

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Allâhü Teâlâ, Zekeriyyâ aleyhisselâm’ın oğlu Yahyâ aleyhisselâm’a, kendisi amel etmesi ve İsrâiloğulları’na da amel etmelerini emretmesi için beş şeyi emir buyurdu.Yahyâ aleyhisselâm, halkı, Beyt-i Makdis’e topladı. Mescit tamamen doldu, hattâ mahfillere de oturan oldu. Yahyâ (a.s.) onlara şöyle dedi:

Allâhü Teâlâ, bana, beş vazifeyi yapmamı ve size de onları yapmanızı bildirmemi emretti. Bunlar:

Allâhü Teâlâ’ya ibadet etmeniz ve ona hiçbir şeyi ortak koşmamanızdır. Allâhü Teâlâ’ya ortak koşanın benzeri şu kimse gibidir ki kendi öz malından altın veya gümüşle bir köle satın alır ve ona; “Şu benim evim, şu da benim işim. Çalış ve kazandığını bana getir.” der. Köle ise çalışır fakat kazancını efendisinden başkasına verir. Hanginiz kölenizin böyle yapmasına râzı olur?

Allâhü Teâlâ, size namazı emretti. Namaz kıldığınız zaman sağa sola iltifât etmeyiniz. Zira kul, namazda Mevlâsı’ndan başka şeye yönelmediği müddetçe Allâhü Teâlâ kuluna iltifât eder.

Size orucu emretti. Bunun benzeri, bir topluluğun içinde olup yanında içerisinde misk bulunan bir kese taşıyan kimse gibidir ki; o topluluğun hepsi kokuya hayran olurlar, kendisi de bu kokuya hayran olur. Muhakkak oruçlunun kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha güzeldir.

Size, sadaka vermeyi emretti. Bunun benzeri, kendisini düşmanın esir ederek ellerini boynuna bağladıkları ve boynunu vurmak için öne sürdükleri bir kimse gibidir ki o kimse, “Ben, size boynuma karşılık az veya çok fidye vereyim.” deyip nefsine karşı, onlara fidye verir ve kendisini kurtarır.

Size, kendisini zikretmenizi emretti. Bunun benzeri, düşman kendisini süratle takip ederken sağlam bir kaleye sığınan ve onlardan kendisini emniyete alan bir kimse gibidir. Bunun gibi kul da şeytandan ancak Allâh’ı zikir ile kendisini koruyabilir…”

Hicrî:   03   Receep     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder