25 Eylül 2019 Çarşamba

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: HASTALIKLARIN BULAŞMAMASI İÇİN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: طَيِّبُوا أَفْوَاهَكُمْ بِالسِّوَاكِ فَإِنَّهَا طُرُقُ الْقُرْآنِ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:  "    آغزلارنزى مسواق له تمزلينز . زيرى آغزلارينز ، قرآنيك ( اوقونديغى كجتيكى ) يوللارى در  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ağızlarınızı misvakla temizleyiniz. Zîra ağızlarınız, Kur’ân’ın (okunduğu, geçtiği) yollarıdır.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   25   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 


TIBB-I NEBEVÎ’DEN: HASTALIKLARIN BULAŞMAMASI İÇİN

 
Hastalıkların bulaşmaması için etrafa tükürmemelidir. Mesela: Veremli insanlar, rast geldikleri yere tükürdüklerinde balgamları yerde kurur ve toz olur. Verem mikrobu hemen ölmediğinden tozlar içine karışır, insanlar nefes aldıklarında bu tozları ciğerlerine çekebilir. Sonra -Allah esirgesin-verem olabilirler. Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bunun için açık yerlere, sokak ortasına tükürmeyi ve burun temizlemeyi men etmiştir.
Veremden muhâfaza için başlıca hususlar şunlardır: Süt iyice pişirilmeli, kaynatmadan içilmemeli, veremli insanlardan uzak durulmalı, derin düşünceye varılmamalı, insan nefsine çok düşkün olmamalı, içki içmemeli, iyi beslenmelidir. -Allah esirgesin- verem olan insanın da az ve besleyici yemek yemesi, açık güneşli havada gezmesi, kendini lüzumsuz işlerle çok yormaması, ıslak, basık, karanlık yerlerde uzun uzadıya kalmaması, iştah açan yemek yemesi gerekir.
Peygamberimiz (s.a.v.) yiyecek içeceği üflememeyi haber vermiş ve esnerken ağzı kapamayı bildirmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Hastalık olan yerlere yaklaşmayın. Zîra ölüm ondandır.” buyurmuştur. Böyle olunca bulaşıcı hastalıklara uğrayanların yanına gitmekten sakınmalıdır. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri: “Bir hastayı üç gün geçmeden yoklamayınız.” buyurması da hastalığın iyice teşhis edilip ona göre tedbir alınması içindir.
Bugün bulaşıcı ve salgın hastalık olan yerler karantina altına alınır. Oraya kimse salıverilmez ve oradan kimse dışarı çıkarılmaz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri bin dört yüz kadar yıl önce: “Bir yerde vebâ olsa siz o yere girmeyin ve girmiş olduğunuz yerde vebâ olsa siz o yerden çıkmayın ve kaçmayın.” sözüyle bunu bize bildirmiştir. Allâhü Teâlâ’nın Bakara Sûresi’nde (meâlen): “...Kendi nefislerinizi tehlikeye düşürmeyiniz...” (âyet 195) buyurması da yine hastalıktan, her türlü kötü işlerden sakınmak için bize bir öğüttür.
Hicrî:   25   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder