30 Eylül 2019 Pazartesi

ÎMÂNIN LEZZETİ İÇİN ÜÇ HASLET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَكْلُ السَّفَرْجَلِ يَذْهَبُ بِطَخَاءِ الْقَلْبِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:  "    آيوى يمك قلب صقنطسنى كيده رير   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ayva yemek kalp sıkıntısını giderir.”
 (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   29   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 

ÎMÂNIN LEZZETİ İÇİN ÜÇ HASLET

 
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Kendisinde üç haslet bulunmayan kişi (kalbinde) îmânın tadını bulamaz: Câhilin cehâletini reddedebileceği yumuşak huyluluk, kendisini haramlardan men edecek takvâ, insanları idâre edebilecek; onlara güzel muâmelede bulunacak bir ahlâk. (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
 
AYVANIN FAYDALARI
 
Peygamberimiz (s.a.v.), Ashâbına yemeleri veya yememeleri lazım gelen yiyecekleri, o yiyeceklerin faydalarını, zararlarını, dâima veya zarûret hâlinde veyahut ilaç olarak istifâde edilmesi îcâb eden yiyecekleri beyan ederdi. Yiyeceklerden faydalanmaktaki ölçüyü, ne kadar kullanıldığı takdirde faydalı veya zararlı olacağını anlatırdı.
Nâfi’ bin Amr (r.a.) şöyle anlattı: “Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) yanında bulunduğumuz bir vakit kendisine ayva hediye edildi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de ayvaları yanında bulunan Ashâbına birer birer ikrâm etti. 
(Tertîbü’l-Medârik, Kâdı İyâz)
Câbir bin Abdullah (r.a.) Tâif’ten döndüğü zaman Peygamber Efendimize (s.a.v) hediye olarak ayva getirmişti. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ona buyurdular ki: “Muhakkak ayva, göğüsteki darlığı giderir ve kalbi parlatır; pasını siler.” 
(el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Yine diğer bir hadîs-i şeriflerinde: “Ayva yiyiniz, çünkü o gönlü rahatlatır, kalbe kuvvet verir ve (doğacak) çocuğun güzel (sâlih ve güler) yüzlü olmasına sebeptir.” buyurmuşlardır.
Ayva, tabîat olarak soğuk, kuru ve kabız edici husûsiyetlere sâhiptir.
Hadîs-i şeriflerde de buyrulduğu üzere ve meşhur tabiplerden rivâyet olunduğuna göre ayva kalbi, beyni ve mideyi güçlendirir ve rahatlatır. Susuzluğu giderir, kusmayı önler ve idrar söktürür. Mide kurtlarına, kanlı tükürmeye ve şiddetli ishâle karşı çok faydalıdır. Yemekten sonra yenirse mide ve ağız kokusuna mâni olur. Yemeğin hazmedilmesini kolaylaştırır. Kanın yüzdeki harâretini söndürür. 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   29   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder