1 Eylül 2019 Pazar

KERÂHET VAKİTLERİNDE TESBİH


قَالَ اللهُ تَعَالَى: اَلَمْ تَرَ اَنَّ اللهَ يُسَبِّحُ لَهُ مَنْ فِى السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَالطَّيْرُ صَافَّاتٍ كُلٌّ قَدْ عَلِمَ صَلَاتَهُ وَتَسْبِيحَهُ وَاللهُ عَلِيمٌ بِمَا يَفْعَلُونَ. (سورة النور، ٤١ )
الله تعالى شويله بيوردى  ( مئآلا )  : "    ( أى حبيبم ) كورمدينمى ، شبهه يوقكى كوكلرده اولان ده ، يرده اولان ده و ( قاناطلرنى آجيب ) صاف صاف ( اوجان ) قوشلر ده او الله تعالى إيجن تسبيح ده بولونور . اونلريك هر برى محقق نمازنى و تسبيحنى بلمشدر . و الله تعالى اونلريك يابطقلرنى حقى إيله بلندر ."

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Ey Habîbim) Görmedin mi, şüphe yok ki göklerde olan da, yerde olan da ve (kanatlarını açıp) saf saf (uçan) kuşlar da o Allâhü Teâlâ için tesbihte bulunur. Onların her biri muhakkak namazını ve tesbîhini bilmiştir. Ve Allâhü Teâlâ onların yaptıklarını hakkıyla bilendir.” 
(Nûr Sûresi, âyet 41)
Hicrî:   02   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 

KERÂHET VAKİTLERİNDE TESBİH


Hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Bir kimse sabah namazını cemaatle kılsa, sonra oturup güneş doğuncaya kadar Allâh’ı zikretse, sonra da iki rekât (işrâk) namazı kılsa, bu kimse tam bir (nâfile) hac ve tam bir umre yapmış gibi sevap alır.” Bu hadîs-i şerîften anlaşılacağı üzere sabah namazından sonraki bu vakitte Allâh’ı zikirle meşgul olmak müstehabdır.
Namaz kılmanın mekruh olduğu kerâhet vakitlerinde Kur’ân-ı Kerîm okumak câizdir. Peygamber Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) salevât-ı şerîfe getirmek, zikir, duâ ve tesbîh ile meşgul olmak ise daha fazîletlidir.
BURÛCİYE MEDRESESİ
Burûciye Medresesi, Sivas’ın en meşhur târihî binalarından biridir. Şifâiye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese’nin de bulunduğu mahalde inşâ edilmiştir.  Hacı Mesûd Medresesi olarak da bilinir. Kapısının üzerindeki kitâbeden anlaşıldığı üzere Üçüncü Gıyâseddin Keyhüsrev devrinde Anadolu Selçuklu vezirlerinden Muzafferüddin Burûcirdî tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır.
Büyük bir kısmı kesme taşlarla inşâ edilen medresenin yan ve arka cepheleri yer yer moloz duvar şeklindedir. Yan cephelerde medrese odalarının pencereleri vardır. Taç kapının bulunduğu ön cephenin iki köşesindeki yivli kuleler, medreseye bir ahenk katmıştır. Kapının üst kısmında, sülüs hatla yazılmış iki satırlık kitâbe vardır. Kapının sağında, yivli kuleye yakın yerde sülüs hatla besmele-i şerîfe, girişin üst kısmında ve kapının solunda Âl-i İmrân Sûresi’nin 18. ve 19. âyet-i kerîmeleri yazılıdır. Yine girişin üzerinde Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem): “İlim talep etmek her Müslüman üzerine farzdır.” ve “İlmin fazîleti (nâfile) ibâdetin fazîletinden hayırlıdır.” hadîs-i şerîfleri yazılıdır.
Medrese girişinin sağ tarafında mescid olarak kullanılmış olan bir oda vardır. Sol tarafında ise medreseyi yaptıran Muzafferüddin Burûcirdî’nin medfun olduğu türbe vardır. Türbe duvarları çini süslemelerle güzelleştirilmiştir ve dört satırlık türbe kitâbesi vardır. Medresenin vakfiyesinden alınmış bazı şartlar, sülüs hatla medrese duvarlarına hakkedilmiştir (yazılmıştır).
Hicrî:   02   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder