30 Eylül 2019 Pazartesi

YANLIŞ YERDE ARANAN ALTI ŞEY



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: بَرِئَ مِنَ الشُّحِّ مَنْ أَدَّى الزَّكَاةَ وَقَرَى الضَّيْفَ وَأَعْطَى فِي النَّائِبَةِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:  "    ( مالنيك ) زكاتنى ورن ، مسافرينه إكرام ده بولونان و دارده بولونان كمسيه ياردم أدن كشى جمرلكدن اوزاقدر   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Malının) zekâtını veren, müsâfirine ikramda bulunan ve darda bulunan kimseye yardım eden kişi cimrilikten uzaktır.” 
(Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   30   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 

YANLIŞ YERDE ARANAN ALTI ŞEY

 
Allâhü Teâlâ, Mûsâ Aleyhisselâm’a şöyle vahyetti:
“Ben altı şeyi diğer altı şeye bağladım. Fakat insanlar onları başka şeylerde arıyorlar. Böyle yaptıkları müddetçe asla onlara ulaşamayacaklar.
    1.    Ben râhatı cennete koydum. İnsanlar ise onu dünyada arıyorlar. Asla rahata ulaşamazlar.
    2.    Ben ilim ve hilmi, açlık ve vatandan uzak olmaya bağladım. İnsanlar ise onları karın tokluğunda ve vatanlarında arıyorlar. Onlara asla ulaşamazlar.
    3.    Ben izzet ve şerefi, geceyi ibâdetle geçirmeye bağladım. İnsanlar ise onu hükümdarların kapısında arıyorlar. Onu asla bulamazlar.
    4.    Ben üstünlük ve yüksek dereceleri, tevâzuya bağladım. İnsanlar ise onu kibirlenmekte arıyorlar. Ona asla ulaşamazlar.
    5.    Ben duânın kabul olmasını, helâl lokmaya bağladım. İnsanlar ise onu boş konuşmakta arıyorlar. Ona asla ulaşamazlar.
    6.    Ben zenginliği, kanâate bağladım. İnsanlar ise onu mal biriktirmekte arıyorlar. Ona asla ulaşamazlar.”
 
SAFER AYI İCTİM‘I, RU’YET VE BAŞLANGICI
 
Hicrî-Kamerî 1441 yılı Safer ayı ictimâ‘ı 28 Eylül Cumartesi günü Türkiye saati ile 21.26’dadır.
Ru’yet ise 29 Eylül Pazar Türkiye saati ile 07.59’dadır.
Hilâl’in görüldüğü yerler:  Çin, Japonya, Endonezya, Malezya, Pakistan, Hindistan, Vietnam, Laos, Filipinler, Papua Yeni Gine, Yeni Zelanda, Güney Kore, Avustralya.
Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap yarımadasından görülemeyecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 30 Eylül Pazartesi günü de Safer ayının 1. günüdür.
 
BEYİT: 
Alan sensin, veren sensin, kılan sen,
Ne verdinse odur, gayrı nemiz var.
            Aziz Mahmud Hüdâî (k.s.)
Hicrî:   30   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 


ÎMÂNIN LEZZETİ İÇİN ÜÇ HASLET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَكْلُ السَّفَرْجَلِ يَذْهَبُ بِطَخَاءِ الْقَلْبِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر ،:  "    آيوى يمك قلب صقنطسنى كيده رير   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ayva yemek kalp sıkıntısını giderir.”
 (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   29   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi 

ÎMÂNIN LEZZETİ İÇİN ÜÇ HASLET

 
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Kendisinde üç haslet bulunmayan kişi (kalbinde) îmânın tadını bulamaz: Câhilin cehâletini reddedebileceği yumuşak huyluluk, kendisini haramlardan men edecek takvâ, insanları idâre edebilecek; onlara güzel muâmelede bulunacak bir ahlâk. (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
 
AYVANIN FAYDALARI
 
Peygamberimiz (s.a.v.), Ashâbına yemeleri veya yememeleri lazım gelen yiyecekleri, o yiyeceklerin faydalarını, zararlarını, dâima veya zarûret hâlinde veyahut ilaç olarak istifâde edilmesi îcâb eden yiyecekleri beyan ederdi. Yiyeceklerden faydalanmaktaki ölçüyü, ne kadar kullanıldığı takdirde faydalı veya zararlı olacağını anlatırdı.
Nâfi’ bin Amr (r.a.) şöyle anlattı: “Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) yanında bulunduğumuz bir vakit kendisine ayva hediye edildi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de ayvaları yanında bulunan Ashâbına birer birer ikrâm etti. 
(Tertîbü’l-Medârik, Kâdı İyâz)
Câbir bin Abdullah (r.a.) Tâif’ten döndüğü zaman Peygamber Efendimize (s.a.v) hediye olarak ayva getirmişti. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ona buyurdular ki: “Muhakkak ayva, göğüsteki darlığı giderir ve kalbi parlatır; pasını siler.” 
(el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Yine diğer bir hadîs-i şeriflerinde: “Ayva yiyiniz, çünkü o gönlü rahatlatır, kalbe kuvvet verir ve (doğacak) çocuğun güzel (sâlih ve güler) yüzlü olmasına sebeptir.” buyurmuşlardır.
Ayva, tabîat olarak soğuk, kuru ve kabız edici husûsiyetlere sâhiptir.
Hadîs-i şeriflerde de buyrulduğu üzere ve meşhur tabiplerden rivâyet olunduğuna göre ayva kalbi, beyni ve mideyi güçlendirir ve rahatlatır. Susuzluğu giderir, kusmayı önler ve idrar söktürür. Mide kurtlarına, kanlı tükürmeye ve şiddetli ishâle karşı çok faydalıdır. Yemekten sonra yenirse mide ve ağız kokusuna mâni olur. Yemeğin hazmedilmesini kolaylaştırır. Kanın yüzdeki harâretini söndürür. 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   29   Muharrem   1441  Fazilet Takvimi