30 Mart 2019 Cumartesi

KİM ALLÂH’A KAVUŞMAYI SEVERSE



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَيْسَ لِلْمُؤْمِنِ رَاحَةٌ دُونَ لِقَاءِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ... (كنز)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  مؤمنه الله عززه و جلله يه قاوشمقدان باشقه راحتلق يوقدر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mümine, Allâh Azze ve Celle’ye kavuşmaktan başka rahatlık yoktur.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   22  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


KİM ALLÂH’A KAVUŞMAYI SEVERSE

 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Her kim Allâh’a kavuşmayı arzu edip severse, Allâhü Teâlâ da onun kendisine kavuşmasını sever. Kim de Allâhü Teâlâ’ya kavuşmayı sevmezse, Allah da onun kendisine kavuşmasını kerîh görür.” buyurdular.
Hazret-i Âişe vâlidemiz yahut hanımlarından birisi:
“Yâ Resûlallâh! Allâhü Teâlâ’nın huzuruna çıkmayı sevmemek ölümü sevmemek değil midir? Hâlbuki hiçbirimiz ölümden hoşlanmayız.” diye sordular.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Ölüm sizin bildiğiniz gibi değil. Belki şöyledir: Mümin kimseye ölüm hâli gelince -melekler- o kulu Allâh’ın rızasıyla, ikrâm ve ihsanlarla müjdelerler. Bu müjde üzerine mümine, (ona nâil olmak için) artık ölümden daha sevimli şey olmaz. O anda mümin Allâh’a kavuşmayı, Allâhü Teâlâ da onun kendi huzuruna çıkmasını sever.
Fakat kâfir öyle değildir. Ona ölüm hâli geldiğinde -melekler- onu Allâh’ın azâbıyla ve cezâsıyla müjdelerler. O anda kâfir için ölümden daha çirkin bir hâl olamaz. Bu sûretle kâfir, Allâh’ın huzuruna çıkmayı fenâ görür, Allâhü Teâlâ da onun, huzuruna çıkmasını kerîh görür. (Yani, rahmetinden uzaklaştırır, azabına yaklaştırır)” 
(Sahîh-i Buhârî)
 
ACELENİN ZARARI, SABRIN FAYDASI
 
Ebu’l-Leys Semerkandî (rah.) Hazretleri buyurdular: Öfkelendiğiniz zaman sabırlı olunuz, acele etmekten sakınınız. Zîra acele etmekte üç zarar, sabretmekte de üç fayda vardır.
Öfkelendiğinde acelede üç zarar vardır:
Sonunda pişmanlık. İnsanların yanında rezil ve rüsvay olmak. Allâhü Teâlâ katında da azab ve cezaya uğramak.
Sabırda ise üç fayda vardır:
Kalbinde sevinç olur. İnsanlar nazarında övülmeye lâyık olur. Allâhü Teâlâ’dan sevab ve mükâfat bulur.
Yumuşak huyluluğun ve tahammülün evveli acı, fakat sonu tatlıdır. 
(Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî:   22  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder