14 Mart 2019 Perşembe

TIBB-I NEBEVÎ: HER HASTALIĞIN İLACI VARDIR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا أَنْزَلَ اللهُ دَاءً إِلَّا أَنْزَلَ لَهُ دَوَاءً. (ه)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  الله تعالى ( يريوزونه ) إندرديكى هر دردين إلاجنى ده محقق إندرمشدر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ (yeryüzüne) indirdiği her derdin ilacını da muhakkak indirmiştir.”
 (Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   07  Recep   1440  Fazilet Takvimi 

TIBB-I NEBEVÎ: HER HASTALIĞIN İLACI VARDIR


Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Allâhü Teâlâ hastalığı da, onun devâsını da yarattı. Öyleyse tedâvi olunuz.”
“Her hastalığın bir ilacı vardır. O hastalık bu ilaçla tedâvi edilirse Allâh’ın izni ile insan uğradığı hastalıktan kurtulur.” buyurmuştur.
Böyle olunca insan, hasta olduğunda kendini hekime (doktora) göstermeli ve onun tavsiyelerine uymalıdır. Şu kadar var ki, ilaçlar içinde helâl olanı varken, onu bırakıp da haram olandan yapılmış ilaç kullanmamalıdır. 
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Allâhü Azîmüşşân yenilmesini, içilmesini haram kıldığı nesnelerden size sağlık vermemiştir.” buyurmuştur.
Biz Müslümanlar, ilaçta haram nesne bulunursa bize bir kötülüğü dokunmaz dememeliyiz. İslam dinince haram kılınan nesnede hiçbir iyilik, bir sağlık yoktur. Görünüşte iyilik olsa da geçicidir. Eğer iyiliği olsaydı, kullarına anadan babadan bile daha çok merhametli olan Allâhü Azîmüşşan, onu kullarına haram kılmazdı.
Evet, hastalık da sağlık da Hz. Allah’tandır. Her derde derman veren yine o Allâhü Azîmüşşan’dır. Şu kadar var ki o dermanı, o iyilik ve sağlığı Allâhü Azîmüşşân hekim eliyle bize vermiştir. Böyle olunca insan kendini, iyi bilen ve anlayan bir hekime göstermeli, sonra da Allah’tan sağlık ve yardım dilemelidir.
Tıb ilminde her hastalığı tedâvi etmek için az çok bir ilaç bulunabilirse de ilerlemiş olan ihtiyarlığa asla ilaç yoktur. Artık onlarda gençlik, dinçlik bir daha dönmemek üzere çoktan geçmiştir. Bunu Peygamberimiz (s.a.v.):
“Ey Allâh’ın kulları, tedâvi olunuz. Allâhü Teâlâ dünyada insana verdiği her hastalığın ilacını da beraber vermiştir. Yalnız bir hastalık vardır ki ona ilaç yoktur. Bu da ihtiyarlıktır.” hadîs-i şerîfiyle bunu bize bildirmiştir.
Hicrî:   07  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder