2 Mart 2019 Cumartesi

MADDÎ VE MÂNEVÎ TEMİZLİK




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صَلُّوا عَلَيَّ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ عَلَيَّ زَكَاةٌ لَكُمْ. (الجامع الصغير)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  بانه صلوات اوقويونوز ، محققكى بانه صلوات اوقومانز سزيك إيجن ( معنوى ) بر تمزلكدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bana salevat okuyunuz. Muhakkak ki bana salevat okumanız, sizin için (manevî) bir temizliktir.
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   24 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 

MADDÎ VE MÂNEVÎ TEMİZLİK


Tahâret: Lügatte, nezâfet, temizlik demektir. Dînimizdeki tahâret ise necâset denilen mâddeten pis şeylerin veya hades denilen (bazı ibâdetlerin yapılmasına mânî olan ve hükmî necâset sayılan) şer’î (dînî) bir mânînin giderilmesinden ibârettir.
İslam dîni, maddî ve mânevî tahârete (temizliğe) büyük ehemmiyet vermiştir. Bu iki kısımdan biri diğerinden ayrılmaz. Hatta bunlardan her biri bir bakımdan maddî ise diğer bakımdan mânevîdir. Abdest gibi.
İslam’da maddî şeylerle kirlenen bir vücûdu, bir elbiseyi, bir mekânı temizlemek bir vazîfe olduğu gibi; günahla, yani mânevî kirlerle kirlenen bir rûhu temizlemek de bir vazîfedir. Nitekim Allâhü Teâlâ -meâlen-: “Muhakkak Allâhü Teâlâ tevbe edenleri sever ve temiz olanları da sever.” (Bakara Sûresi, âyet 222) buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “et-Tahâretü şatru’l-îmân” (Temizlik îmânın yarısıdır.) buyurmuştur.
Temizlik dört derecedir: Bu derecelerden her biri ise ancak bir önceki derecenin tamamlanması ile mümkündür.
1- İnsanın vücûdunu her türlü zâhirî kir, pislik ve necâsetten temizlemesidir.
2- Âzâlarını günahlardan temizlemek ve onları ibâdet ile süslemektir.
3- Kalbini kötü huy ve ahlâktan temizlemek ve kalbin güzel ahlâklar ile süslenmesidir.
4- Sırrını (bâtınını/letâifini) mâsivallahtan (Allâh’tan başka her şeyden) temizlemesidir. Peygamberlerin ve sıddîkların tahâreti budur.
Hicrî:   24 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder