قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: عَلَى قَدْرِ حُبِّكَ لِلّٰهِ
يُحِبُّكَ الْخَلْقُ، وَعَلَى قَدْرِ خَوْفِكَ مِنَ اللهِ يَهَابُكَ الْخَلْقُ،
وَعَلَى قَدْرِ شُغْلِكَ بِأَمْرِ اللهِ يُشْغَلُ فِي أَمْرِكَ الْخَلْقُ. (هب)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) ،" الله
تعالى يه قارشى دويدوغون محبت قدار حلق سنى سَوَرْ . الله تعالى دان قورقديغون
قدار حلق سندن قورقار . الله تعالى نين أمرلرى إيله مشغول اولدوغون قدارده حلق
سنين إشلرنله مشغول قلنر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya karşı duyduğun muhabbet kadar halk seni sever. Allâhü Teâlâ’dan korktuğun kadar halk senden korkar. Allâhü Teâlâ’nın emirleri ile meşgul olduğun kadar da halk senin işlerinle meşgul kılınır.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 10 Recep 1440 Fazilet
Takvimi
İNSANLARLA GÜZEL GEÇİNMEK
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular: “Vakûr, ağırbaşlı, yumuşak huylu, insanlara yakınlık ve kolaylık gösteren her mümine cehennem haram olur.”
Akıllı kişi, güzel ahlâka sarılarak ve kötü ahlâktan sakınarak insanlara kendisini sevdirir. Çünkü güzel huy, güneşin buzu erittiği gibi hataları eritir. Kötü ahlâk ise, sirkenin balı bozduğu gibi, yapılan hayırlı ameli ifsâd eder. Bazen bir adamın pek çok güzel huyları olmakla birlikte sadece bir tane kötü huyu olur, o kötülük diğer güzellikleri mahveder.
İbn-i Abbas (r. anhümâ): “Bazan bir ihtilafla akrabalık bağı kesilir, velînîmetin (iyilik yapan kimsenin) hakkı inkâr edilir. Ama kalpler birbirine yaklaştı mı; işte o vakit ayrılık olmaz.” buyurmuştur.
Fudayl bin Iyâz (rahimehullah) demiştir ki: “Eğer bir kimse ile dost olacaksan güzel huylu olan ile dost ol. Çünkü o seni ancak hayra çağırır. Güzel huylu olanın dostu rahat içindedir. Kötü ahlâklı ile dost olma. Çünkü o seni kötülüğe, günâha çağırır. Huyu kötü adama dost olan kederden kurtulamaz.”
Ahlâksızlık düşmanlığın tohumu olduğu gibi, güzel ahlâk da muhabbetin tohumudur. Ahlâkı bozuk adamın şerefi zedelenir. Çünkü kötü ahlâk, kin doğurur. Kin ise kalbe yerleşince düşmanlığa sebep olur. İmâm Zührî (rahimehullah): “Hiç ahlâkı bozuk adamdan fayda gelir mi? Elbette gelmez!” demiştir.
Tâbiînden Meymûn bin Mihran Hazretleri: “İnsanlarla güzel geçinmek aklın yarısı, usûlünce ve güzellikle sual sormak da ilmin yarısıdır. Geçiminde iktisatlı olman, senden geçim sıkıntısının yarısını giderir.” demiştir.
İnsanlara kendini en çok sevdiren kişi; insanlara kolaylık gösteren, güler yüzlü olan, bir şeyi yasaklarken nezâketle davranan, insanlara karşı yumuşak huylu olan, cömert, insanlara eziyet etmeyen, onlardan gelen sıkıntılara tahammül gösteren güzel ahlâklı kişidir. Bir kimse bu vasıflara sahip oldu mu; böyle kişiyi seven mahzun olmaz, ona hased eden de ebediyen iflâh olmaz.
Hicrî: 10 Recep 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder