23 Mart 2019 Cumartesi

UHUD HARBİ’NDEN ALINACAK İBRETLER



عَنْ سَعْدِ بْنِ أَبِي وَقَّاصٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: لَقَدْ رَأَيْتُ يَوْمَ أُحُدٍ عَنْ يَمِينِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَنْ يَسَارِهِ رَجُلَيْنِ عَلَيْهِمَا ثِيَابٌ بِيضٌ يُقَاتِلَانِ عَنْهُ كَأَشَدِّ الْقِتَالِ مَا رَأَيْتُهُمَا قَبْلُ وَلَا بَعْدُ يَعْنِي جِبْرِيلَ وَمِيكَائِيلَ عَلَيْهِمَا السَّلَام. (م)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  أُحُدْ كونى رسول الله صلى الله عليه وسلمين صاغنده و صولنده بياض ألبسه لى إيكى آدام كورمشدم . بونلر شتدتلى بر شكلده رسول اللهى مدافعه أديورلردى . اونلرى نه دها اؤنجه كورمشدم نه ده دها صكره _ يعنى بونلر جبريل و ميكائل ( عليه السلام ) إيديلر _"
Sa’d bin Ebî Vakkâs (r.a.) dedi ki: “Uhud günü, Resûlullâh sallallâhü aleyhi ve sellemin sağında ve solunda beyaz elbiseli iki adam görmüştüm. Bunlar şiddetli bir şekilde Resûlullâh’ı müdâfaa ediyorlardı. Onları ne daha önce görmüştüm ne de daha sonra. -Yani bunlar Cibrîl ve Mikâîl (a.s.) idiler-” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   16  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


UHUD HARBİ’NDEN ALINACAK İBRETLER

 
Uhud Gazâsı’nda çekilen zahmetlerin birkaç hikmeti şöyle sıralanabilir:
• Emre itâatsizliğin sonunun kötü olduğu müminlere bildirilmiştir. Zîra Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri o gün okçulara sıkı sıkı tembihte bulunarak: “Sakın ha yerinizden ayrılmayasınız!” diye buyurmuştu.  Beşerî yaratılış îcâbı gaflet edip yerlerinden ayrıldıklarından  dolayı mağlûbiyete sebep oldular.
• Nebîler ve Resuller, Allah tarafından bazı musîbetlere mübtelâ kılınırlar. Ama en güzel netice onların olur. Nitekim Peygamberimizin (s.a.v.) bütün düşmanları, işin sonunda onun hükmüne boyun eğmişlerdi. Ama işin başında bazan nusret ve zafer, bazan ızdırap ve zarar görmelerinin bir hikmeti de şudur: “Eğer daima mansur ve muzaffer olsalardı bütün halk zarûrî olarak îmân eder, mümin ve münâfığın kim olduğu birbirinden ayrılmazdı. Ama bazan mağlûbiyet olunca münâfıklar kendilerini açığa vururlar, Müslümanlar da sabır ve sebatla onlar arasında yükselirler.”
• Hak Teâlâ Hazretleri dünyada müminlere bazı yüksek dereceler takdir etmiştir ki, belâ ve mihnetler çekmeyince sadece amellerle ona kavuşmak müyesser olmaz. Onun için Allâhü Teâlâ, kullarını bazı eziyetli haller ve sıkıntılarla imtihan eder. 
(Mevâhib-i Ledünniyye)
 
MUTFAĞIMIZ....Dovga/Toyga Çorbası
 
Malzemeler: 1 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı un, 2 su bardağı yoğurt, 5 su bardağı su, 1 adet kabak, bir tutam yeşil nane, 1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe göre), 2,5 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı tuz. Tereyağı/Zeytinyağı, pul biber, kuru nane.
Yapılışı: Yoğurt su ile ayran kıvamına getirilip içine un eklenir. Büyük bir tencerede sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca pirinç ilave edilir. Tekrar kaynayınca yemeklik ince doğranılan kabak ve yeşil nanenin yaprakları ilave edilir. Tuz atılır. Daha sonra ayrı bir tavada tereyağı veya zeytinyağı ile kuru nane ve pul biber kavrulur. Çorbanın üzerine gezdirilip ikram edilir.
Hicrî:   16  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder