16 Mart 2019 Cumartesi

ÇANAKKALE BOĞAZININ TAHKÎMİ





قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنْ يَنْصُرْكُمُ اللهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَاِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذِى يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَعَلَى اللهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ. (سورة آل عمران، 160)
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  أكر الله سزه ياردم أدرسه او وقت سزه غالب اولاجق كمسه يوقدر و أكر او سزى ياردمسز براقرسه كمن حدنه در كى اوندان صكره سزه ياردم أتسين ؟ او حالده مؤمنلر آنجق اللهه توكل أتسنلر ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Eğer Allah size yardım ederse o vakit size gâlib olacak kimse yoktur ve eğer o sizi yardımsız bırakırsa kimin haddinedir ki ondan sonra size yardım etsin? O halde müminler ancak Allâh’a tevekkül etsinler.
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 160)
Hicrî:   08  Recep   1440  Fazilet Takvimi 


ÇANAKKALE BOĞAZININ TAHKÎMİ


İlk tahkîmâtı Yıldırım Bâyezid Han devrinde yapılan Çanakkale Boğazı’nın iki yakası Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından yeniden tahkim ettirilmiştir. Anadolu Hisarı’nın karşısına yaptırdığı Rumelihisarı ile İstanbul Boğazı’nı tahkim etmiş olan Fâtih Sultan Mehmed Han, Çanakkale Boğazı’nın iki sâhiline yaptırdığı istihkâmlarla da bu ikinci boğazı tahkim ettirmiştir.
Çanakkale istihkâmları, boğazın en dar yerinde karşılıklı olarak yapılmıştır; Anadolu sâhilindeki tahkîmâta “Kal’a-i Sultâniyye (Çanakkale)” ve Rumeli sâhilindeki tahkîmâta da “Kilîd-i Bahr” isimleri verilmiştir.
Bu istihkâmların o sırada Gelibolu Sancak Beyi ve Donanma Kumandanı olan Yâkub Bey tarafından yaptırıldığı rivayet edilir. Tabi bu sûretle Venedik, Ceneviz, Papalık ve Rodos donanmaları gibi o devrin en mühim deniz kuvvetlerine karşı İstanbul’un tamamen emniyet altına alınmasıyla birlikte Akdeniz’le Karadeniz arasındaki ticaret yolu da kat’î surette Türk hâkimiyetine girmiştir. Fâtih Sultan Mehmed Han’ın bu sırada donanmayı kuvvetlendirip tersaneler yaptırmaya ehemmiyet vermesi de bu maksatladır.
Gelibolu’dan sonra, İstanbul Haliç’te de bir tersane kurulmuş ve yine bu sırada Kadırga limanı yapılmıştır. Yeni yapılan gemiler içinde büyüklük itibariyle dünyada birinci dereceyi bulanlar mevcut olduğu gibi, bu devirden itibaren Osmanlı Donanması, en büyük deniz kuvveti hâline gelmeye başlamıştır.
Sultan İkinci Abdülhamid Han devrine gelindiğinde İstanbul ve Çanakkale Boğazları yeniden tahkim ettirildi. Pek çok askerî tesisler tamir ettirilip yenileri yaptırıldı. Birinci Cihan Harbi sırasında Çanakkale Cephemiz, Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın yaptırdığı istihkâmlarla müdâfaa edilmiştir.
Hicrî:   08  Recep   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder