قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خُلِقْتُ أَنَا وَأَبُو بَكْرٍ
وَعُمَرُ مِنْ طِينَةٍ وَاحِدَةٍ. (كنز)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) ،" بن
، أبى بكر و عمر بر طوبرقدان ياراطلدق ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ben, Ebûbekir ve Ömer bir topraktan yaratıldık.”
(Kenzü’l-Ummâl)
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 26 Cemaziyelahır 1440 Fazilet
Takvimi
HZ. EBÛBEKİR VE ÖMER (R. ANHÜMÂ)’YI SEVMEK
Tâbiîn’den Süfyan bin Uyeyne (rah.) şöyle anlattı:
“Hz. Ali’nin torunu Ali bin Hüseyin’e (İmam Zeynelâbidîn) (r. anhümâ) bir adam: ‘Ebûbekir ve Ömer’in (r.anhümâ), Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) yanında mertebeleri nasıldı?’ diye sordu. O da: ‘Onların Peygamberimizin (s.a.v.) yanında mertebeleri, bugünkü (kabr-i şerîflerinde bulundukları) gibi (yakın) idi.’ diye cevap verdi.
Câfer-i Sâdık (r. anh) babasından, o da pederi İmam Zeynelâbidîn’den (rah.) şöyle nakletti: Bir adam, babama geldi ve “Bana Ebûbekir’i anlat” dedi. Babam: “Sıddîk’tan mı (r.a.) soruyorsun?” deyince adamın: “Allah sana merhamet etsin, sen ona Sıddîk mı diyorsun?” diye cevap vermesi üzerine babam: “Benden ve senden daha hayırlı olan Peygamberimiz (s.a.v.), Muhâcirler ve Ensâr, onu ‘Sıddîk’ diye isimlendirmiştir. Kim onun ‘Sıddîk’ olduğunu kabul etmezse Allâhü Teâlâ da âhirette onun sözünü kabul ve tasdîk etmez. Git, Hz. Ebûbekir ve Hz. Ömer’e karşı muhabbet besle, onlara hürmet göster.” diyerek adamı gönderdi.
ATMOSFER (GILÂF-I CEVVÎ)
Atmosfer, dünyamızın dış tabakasıdır. Atmosferin hayatımız üzerinde çok büyük tesiri ve faydası vardır: Teneffüsümüz için oksijeni ihtivâ etmekle beraber bizi Güneş’in zararlı ultraviyole şuâlarından (ışınlarından) ve göktaşlarının birçoğundan korur. Gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkının yüzlerce derece olmasına ve yağmurun yağması için lüzumlu olan rutûbeti bulundurarak toprağın bir çöle dönmesine mâni olur.
Havadaki rutûbet, güneşin ziyâsını kırar ve aksettirir. Güneşin mavi ziyâsı diğer renklerden daha fazla dağıldığı için gökyüzü mavi görünür. Mavi renk yere yakın, tozlu ve nemli atmosfer tabakalarından geçip yükselerek koyulaşır ve kâfi derecede yükselirse renk siyaha döner. Güneşin batışında ve doğuşunda kırmızı ve turuncu renkler, diğer renklere daha fazla galip geldiği için, ufukta bu renkler daha fazla görünür.
Gündüzleri atmosferde güneş ışıklarının yoğun bir şekilde dağılması sebebiyle yıldızları göremeyiz. Eğer ayda olduğu gibi dünyada da atmosfer olmasaydı, yıldızlar geceleyin görüldüğü gibi gündüzleri de görülebilirdi.
Hicrî: 26 Cemaziyelahır 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder