قَالَ
اللهُ تَعَالَى: ... وَاذْكُرْ رَبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ
وَالْاِبْكَارِ. (سورة آل عمران، ٤۱)
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )
." و
ربنى جوقجه ذكر أيله و آقشام صباح دائما تسبح أيله ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve Rabbini çokça zikreyle ve akşam, sabah dâimâ tesbih eyle.”
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 41)
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 41)
Hicrî: 02 Recep 1440 Fazilet
Takvimi
TESBÎHİN FAZÎLETİ
Hanım muhâcirlerden olan Yesîra (r.anhâ) şöyle rivâyet etmiştir: Resûlullah (s.a.v.) biz hanımlara buyurdular ki:
“Ey mümin kadınlar! Tesbîh (Sübhânallah), tehlîl (Lâ ilâhe illallâh), takdîs (Sübhâne’l-meliki’l-kuddûs veya Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü’l-melâiketi ve’r-rûh) okumaya devam ediniz. Ve bu okuduklarınızı parmaklarınızla sayınız. Muhakkak o parmaklarınız da (sâir âzâlar gibi kıyâmet günü) hesaba çekilecekler. Onlar kıyâmet günü konuşturulurlar, sâhibinin aleyhinde veya lehinde hayır veya şerden her ne yapmış iseler şâhitlik ederler. Zîra Hz. Allah (meâlen): “O günde lisanları, elleri ve ayakları yaptıkları şeyler sebebiyle onların aleyhinde şâhitlik yaparlar.”
(Nûr Sûresi, âyet 24) buyurmuştur.
Ey hanımlar! Zikirden gaflet etmeyiniz ki rahmetten ve zikrin sevabından mahrum kalmayasınız. Zîra Allâhü Teâlâ (meâlen): ‘Onlar Allâh’ı unuttular da Allah da onları unutuverdi.’
(Tevbe Sûresi, âyet 67) buyurmuştur.”
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) hanımlara, işledikleri günahların parmaklarından dökülmesi için bu kelimeleri söylerken parmakları ile saymalarını tavsiye etmiştir. Buradan zikri saymanın ve parmaklar ile takip etmenin mendûb olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca hadîs-i şerîfte âzâları, Allâhü Teâlâ’nın râzı olacağı yerde kullanmaya ve İslâm’ın çirkin gördüğü şeylerden ve günahlardan uzak durmaya teşvik vardır.
Halk arasında kullanılan tesbihlerde asıl olan budur. Bu usul Sahâbe-i Kirâm arasında da bu şekilde biliniyor idi. Ebû Hüreyre’nin (radıyallâhü anh), üzerinde bin düğüm bulunan bir ipi vardı. Ve onunla tesbih çekip bitirinceye kadar uyumazdı. Bir hadîs-i şerîfte de “Tesbih ne güzel hatırlatıcıdır.” buyrulmuştur.
İmâm Süyûtî (rahimehullah) şöyle söylemiştir:
“Muhakkak hadîs-i şerîfin zâhirine göre, hatadan emin olunduğu zaman tesbîhi parmaklarla saymak daha fazîletlidir. Hata yapacağından emin olamazsa tesbih ile saymak evlâdır. Evliyâullahtan bazıları da zikir adedini saymak için kendilerine tesbih edinmişlerdir.”
Hicrî: 02 Recep 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder