9 Mayıs 2018 Çarşamba

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN RAHMETİNİN NİHÂYETİ YOKTUR



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ نَقِيرًا. (سورة النساء،  ۱۲٤ )
الله تعالى شويله بويوردى ( مآلا )     ."و كرك أركك اولسون كرك قدين اولسون هر كيم ده مؤمن اولديغى حالده صالح عمللر إشلرسه إشته اونلر جنته كيررلر و زرره قدار حقسزليغه اوغرامازلر   ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve gerek erkek olsun gerek kadın olsun her kim de mü’min olduğu hâlde sâlih ameller işlerse işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğramazlar.” (Nisâ Sûresi, âyet 124)
Hicrî:   22  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN RAHMETİNİN NİHÂYETİ YOKTUR

 
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi vesellem) buyurdular ki: “Allâhü Teâlâ mahlûkâtı yaratınca -Allah indinde Arş’tan üstün olan- Levh-i Mahfûza : “Rahmetim gazabımı geçmiştir.” diye yazmasını (Kaleme) emretti.” (S. Buhârî)
Bu hadîs-i şerîf, Cenâb-ı Hakk’ın rahmet-i ilâhîsinin, gazabından ziyâde olduğunu bildirir.
Bir diğer hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın yüz rahmeti vardır; yüz rahmetinden birini indirdi de onu insanlar, cinler, hayvanlar ve haşerât arasında taksim etti. Bunlar o bir rahmetle birbirlerine şefkatli ve merhametli davranırlar. Onunla vahşî hayvanlar yavrularına zarar vermez, korurlar.” (Müttefekun aleyh)
Yani, şu dünyada insanın insana, cinnin cinne, hayvanın hayvana ve her cinsin birbiri arasında olan şefkati hep Hz. Allâh’ın indirdiği şu bir rahmetinin eseridir.
Allâhü Teâlâ’nın rahmetinin nihâyeti yoktur. Resûl-i Ekrem Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem), Hz. Allâh’ın yüz rahmetinin olduğunu beyan etmesi bizim anlayabilmemiz için bir temsildir. Dünyâdaki şefkate kıyâs ile âhirette mü’minlerin rahmet-i ilâhîden ne kadar çok istifâde edeceklerini bildirmektedir.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir gün mescidde otururlarken, mescid duvarından bir kuş düştü. Gagasında bir parça çamur vardı. Fahr-i Âlem Efendimiz tebessüm buyurdular. Ona hikmetinden soruldu, buyurdular ki: “Şu kuş diyor ki: ‘Ben Kızıldeniz’i gagamdaki şu çamurla nasıl bulandıramazsam aynı şekilde senin ümmetinin günahları da Allâh’ın rahmetini aslâ değiştiremezler. Hem onun rahmeti okyanuslardan geniş, ümmetinin günahları ise Allah katında şu gagamdaki çamurdan daha küçüktür. Zîrâ rahmet, Mevlâ’nın sıfatı, ma’siyet ise kulun sıfatıdır ki Mevlâ’nın sıfatına aslâ galip gelemez.
Ger günâhım kûh-i Kâf olsa ne gamdır Yâ Celîl!
Rahmetin bahrine nisbet ‘innehû şey’ün kalîl’
(Günâhım Kaf Dağı kadar büyük de olsa ne gam, çünkü Celîl olan Rabbimin rahmetine nisbetle o pek az bir şeydir.)
Hicrî:   22  Şaban  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder