19 Mayıs 2018 Cumartesi

ORUÇLU İKEN SAKINILMASI GEREKEN HALLER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِنَّ اللهَ لاَ يَنْظُرُ اِلَى صُوَرِكُمْ وَاَمْوَالِكُمْ وَلٰكِنْ يَنْظُرُ اِلَى قُلُوبِكُمْ وَاَعْمَالِكُمْ. (م)
رسول الله أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر     ."الله تعالى سزين دش كورونوشونوزه و ماللرينزه إعتبار أتمز آنجق سزين قلبلرينزه و عمللرينزه إعتبار أدر   :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza i’tibar etmez. Ancak sizin kalplerinize ve amellerinize i’tibar eder.” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   03  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

ORUÇLU İKEN SAKINILMASI GEREKEN HALLER

Oruç için riâyet edilmesi îcâb eden bazı şart ve âdâblar vardır. Bunlara riâyet edilerek tutulan oruç kabul olunur, oruç tutan kişi fazîlet, sevap ve dereceler kazanır:
1- Gözü, dînin kötü ve çirkin gördüğü, kalbi meşgûl eden, zikirden alıkoyan şeylere bakmaktan korumaktır. Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“(Harama) bakmak Şeytan’ın zehirli oklarından bir oktur. Kim Allâhü Teâlâ’dan korkarak bu bakışı terk ederse Allâhü Teâlâ ona lezzetini kalbinde hissedeceği bir îmân verir.” buyurmuşlardır.
2- Lisânı, boş sözlerden, yalan söylemekten, gıybetten, laf taşımaktan, kötü sözlerden, riyâkârlıktan muhâfaza etmektir. Lisâna lâzım olan lüzumlu yerde konuşmak, Allâhü Teâlâ’nın zikri ile ve Kur’ân-ı Kerîm ile meşgul olmaktır. Bu da lisânın orucudur.
3- Kulağı günah ve çirkin şeyleri duymaktan muhâfaza etmektir. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın haram kıldığı şeye kulak verip onu dinlemek haramdır. Gıybeti yapan da dinleyen de günahta ortaktır.
4- El ve ayak gibi âzâları günahlardan, mideyi iftar anında şüpheli şeylerden, haram ile iftar etmekten korumaktır. Zîrâ haram, dîni ifsat eden zehirli bir oktur.
5- İftarda mideyi helâl olan şeylerle tıka basa doldurmaktan korumaktır. Zîrâ Allâhü Teâlâ’nın en sevmediği duâ, mide tıka basa dolu iken yapılan duâlardır.
6- Oruç tutan kimsenin iftardan sonra kalbi Allâhü Teâlâ’dan korku ve ümit arasında olmalıdır. Zîrâ kul, tuttuğu orucun kabûl olunup olunmayacağını bilemez. Aynı şekilde her ibâdetten sonra da bu hâlde olmalıdır.

(Mecâlis-i Hayriyye)

Hicrî:   03  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder