24 Mayıs 2018 Perşembe

İLK CUMA NAMAZI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا. (ت)
رسول الله أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر     ."كيم بر اوروجلويه إفتار أتديررسه اونون أجرى نيك بر مثلى ده كندى سينه وريلر . اوروجلونون ثوابندانده هجبر شى أكسلمز ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bir oruçluya iftar ettirirse, onun ecrinin bir misli de kendisine verilir. Oruçlunun sevâbından da hiçbir şey eksilmez.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   09  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

İLK CUMA NAMAZI

Cuma, cemiyet ve cemaat gibi toplanma mânâsınadır ve Cuma günü, Müslümanların haftalık bayramıdır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Medîne-i Münevvere’ye hicret ederken Amr ibn-i Avf oğullarına müsâfir oldu. Orada, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri kalıp Kubâ mescidinin temelini attılar. Sonra Cuma günü Medîne’ye gitmek üzere yola çıktılar. Sâlim ibn-i Avf oğullarına âid bir vâdînin (Rânûnâ vâdisi) içindeyken Cuma namazı vakti girmişti. Orada hutbe okuyup Cuma namazını kıldırdı. İşte bu, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kıldırdığı ilk Cuma namazıdır. Daha sonra buraya bir mescid yapılmış ve Mescid-i Cuma denilmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret etmeden önce Mus’ab bin Umeyr’e bir mektup yazmış ve Cuma vakti iki rekat ile Allâhü Teâlâ’ya takarrüb etmesini haber vermişti. Bu sûretle Mus’ab (r.a.), Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medîne-i
Münevvere’ye gelinceye kadar Cuma namazını kıldıranların ilki olmuştur.
Resûlullâh’ın (s.a.v.) mescidinden sonra Medîne-i Münevvere hâricinde ilk Cuma namazı Bahreyn’de Cüvâsâ’da Abd-i Kays mescidinde kılınmıştır.
MUTFAĞIMIZ: ……………… TEL KADAYIF
Malzemeler: Yarım kg tel kadayıf, bir su bardağı ceviz, 150 gr tereyağı.
Şerbet İçin: 5 su bardağı şeker, 5 su bardağı su, yarım limon.
Yapılışı: Bir tavada tuzsuz tereyağı eritilir. Kadayıflar tel tel ayrıldıktan sonra üzerine eritilmiş olan tereyağı dökülüp harmanlanır ve yağlanmış olan tepsiye yarısı yerleştirilir. Ceviz serpilir. Kalan kadayıf tepsiye yerleştirilir. Üzeri bir tepsi yardımı ile preslenir. 180 derece fırında kızartılır.
Şerbet: 5 su bardağı su kaynatılarak 5 su bardağı şeker ilave edilir. Yarım limon sıkılarak içine atılır. 10 dakika kayn
Hicrî:   09  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder