31 Mayıs 2018 Perşembe

KAZÂ NAMAZLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنِ اسْتَمَعَ إِلَى آيَةٍ مِنْ كِتَابِ اللهِ تَعَالَى كُتِبَ لَهُ حَسَنَةٌ مُضَاعَفَةٌ وَمَنْ تَلَاهَا كَانَتْ لَهُ نُورًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (حم)
رسول الله  أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر      ."  كيم الله تعالى نيك كتابندان ( قرآن كريم دن ) بر آيت دنلرسه اونون إيجن قات قات ثواب يازلر . كيم ده بر آيت اوقورسه قيامت كونى اونون إيجن نور اولور   ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allâhü Teâlâ’nın kitabından (Kur’ân-ı Kerîm’den) bir âyet dinlerse onun için kat kat sevab yazılır. Kim de bir âyet okursa kıyâmet günü onun için nûr olur.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   16  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

İLMİHÂL: KAZÂ NAMAZLARI


Erkek ve kadın her akıllı müslümanın bâliğ olduktan (ergenlik çağına girdikten) sonra, diğer dînî vazîfelerle beraber beş vakit namazı hiç terk etmeden edâ etmeleri farzdır. Kat’iyyen terk etmemeye gayret etmelidir. Kur’ân-ı Kerîm’de
Cenâb-ı Hak elli beş yerde her müslümana namazla emretmektedir. Ayrıca otuz üç yerde, namaz zekâtla beraber emrolunmaktadır.
Namaz hakkında emrin bu kadar çok tekrar edilmesi, namazın fazîlet ve sevâbının büyüklüğünü, terk edenler için de, cezâsının çok ağır olacağını gösterir.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîflerinde “Kıyâmet gününde kulun en evvel sorguya çekileceği şey, namazdır.” buyurmuşlardır. Bu hadîs-i şerîf, namaz hesabını tam verenlerin diğerlerinde kolaylık göreceğini, veremeyenlerin zorda kalacağını bildirmektedir.
Bir insan, bir vakit namazın yerine milyonlarca lira sadaka verse veya birinin iki rek’at namazı yerine bir başkası yüz rek’at namaz kılsa, namaz borcunu ödemiş olmaz.
Namaz kime farz olmuşsa, onun tarafından kılınmak sûretiyle ancak edâ edilir. Bir kimse vaktinde kılamadığı namazlarını hiç zaman geçirmeden kazâ etmeli, bu namazı kazâya bıraktığı için de ayrıca tevbe ve istiğfâr etmelidir.
Namaz borcu olan kimse, borçlarını hesaplar. En sonundan başlayarak kazâ edip bitirir. En evvelinden başlamak câiz ise de, en kâmil yaşta kazâya kalanların cezâsının daha ağır olacağından dolayı önce onları affettirmek düşüncesiyle sonundan başlayarak, kazâ etmek evlâdır. Kazâ ederken yalnız farzlar ve vitir kılınır. Sünnetler kazâ edilmez.
Kazâ namazı, kerâhet vakitleri hâricinde, her zaman kılınabilir. Kazâ borcu olan; beş vakit namazın sünnetleri, teheccüd, evvâbîn, duhâ, tesbih namazları ve mübârek gecelerde kılınan hâcet namazlarını ve sâir nâfileleri kılabilir.
Bunları kılmasında hiçbir mahzur yoktur. 
(M. İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   16  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder