20 Mayıs 2018 Pazar

PEYGAMBERİMİZ RAMAZAN AYINDA DAHA CÖMERTTİ



قَالَ اللهُ تَعَالَى: الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ. (سورة البقرة،  ۲۷٤ )
الله تعالى شويله بويوردى ( مآلا )    :"   مالارنى كجه و كوندز ، كزلى و آشكاره إنفق أدنلر ، بو إنفقلرى سببيله رابلرى عندنده اونلر إيجن مكافاتلر واردر .  و اونلره بر قورقى اولماديغى كبى هج محزون ده اولمازلر  ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Mallarını gece ve gündüz, gizli ve âşikâre infak edenler, bu infakları sebebiyle Rableri indinde onlar için mükâfatlar vardır. Ve onlara bir korku olmadığı gibi hiç mahzûn da olmazlar.” 
(Bakara Sûresi, âyet 274)
Hicrî:   05  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBERİMİZ RAMAZAN AYINDA DAHA CÖMERTTİ

Abdullah İbn-i Abbâs (radıyallâhü anhümâ) buyurdu ki: “Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) insanların en cömerdi idi. Cebrâîl Aleyhisselâm ile görüşüp onunla Kur’ân-ı Kerîm’i okudukları Ramazân-ı şerîf ayı geldiğinde cömertliği daha ziyâde olurdu.
Ramazân-ı şerîfte her gece Cebrâîl Aleyhisselâm gelir, Resûlullah Efendimizle Kur’ân-ı Kerîm’i ders olarak okur ve müzâkere ederdi. İşte bu sebeple Resûlullah Efendimiz, bu ayda hayrı her tarafa ulaştırmakta, esmesi mâniaya uğramayan mübârek rüzgârdan daha cömertti.” (Sahîh-i Buhârî)
“Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Ramazân-ı şerîf girdiğinde bütün esirleri serbest bırakır, her isteyene isteğini verirdi.” (el-Câmiu’s-Sağîr)
Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Size en cömert olanı haber vereyim mi?” Ashâb-ı Kirâm: “Evet, Yâ Resûlallah” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
“Cömerdlerin en cömerdi Allâhü Teâlâ’dır.
Ben ise Âdemoğlunun en cömerdiyim.
Benden sonra insanların en cömerdi ise, öğrendiği ilmi yayan kimsedir. İşte bu kimse kıyâmet günü tek başına bir ümmet olarak ba’s olunur (diriltilir).
Bir başka cömert de canıyla, bütün varlığıyla Allah yolunda cihâd eden kimsedir. (Müsned-i Ebû Ya‘lâ)
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) cömertliği Ramazân-ı Şerîfte diğer aylara göre kat kat ziyâdeleşirdi. Zîrâ Allâhü Teâlâ’nın bu ayda kullarına ihsânı da ziyadeleşir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ise Allâhü Teâlâ’nın sevdiğini sevmek fıtratında yaratılmıştır. Kitabların en şereflisi olan Kur’ân-ı Kerîm, cömertlik ve güzel ahlâka teşvîk eder. Peygamberimizin (s.a.v.) ahlâkı ise Kur’ân idi. Bu sebeple Ramazân-ı şerîfte cömertliği daha ziyâde olurdu.

Hicrî:   05  Ramazan  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder