21 Mart 2018 Çarşamba

REGÂİB KANDİLİ




عَنْ أَنَسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ إِنِّي أُحِبُّ هَذِهِ السُّورَةَ قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حُبُّكَ إِيَّاهَا أَدْخَلَكَ الْجَنَّةَ. (حم)
أنس رضى الله عنه دن روايتا رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   بريسى رسول الله أفندمزه  ( صلى الله عليه وسلم )   كليب : " يا رسول الله ! بن  " قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ "  سوره سنى ( اوقوماي ) سويورم  "  ده دى ، بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم )  ده اونه اولان سوكين ، سنى جنته كيرديرير ." بويوردولر  ."
Birisi Resûlullah Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) gelip: “Yâ Resûlallah! Ben  ‘Kulhüvallâhü ehad’ sûresini (okumayı) seviyorum” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de: “Ona olan sevgin, seni cennete girdirir.” buyurdular. 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   03 Receb  1439  Fazilet Takvimi  

REGÂİB KANDİLİ

Receb-i Şerîf’in ilk cuma gecesi Regâib Kandili’dir. Bu geceye Regâib denilmesi, melekler bu geceye çok rağbet ettikleri içindir.
Bu gece, Hz. Âmine’nin âlemlere rahmet olan âhir zaman peygamberi Hazret-i Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem)’e hâmile olduğunu anladığı gecedir.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Receb-i Şerîf’in ilk cuma gecesinden gâfil olmayınız. Çünkü bu geceye melekler Regâib ismini vermiştir. Bu gecenin üçte biri olduğunda gökyüzünde ve yeryüzünde hiçbir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama’da ve onun etrâfında toplanır.
Cenâb-ı Hak hâllerine muttali’ olur ve ‘Ey meleklerim! Dilediğinizi benden isteyiniz.’ buyurur. Onlar da: ‘Ey Rabbimiz! Senden Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz.’ derler. Allâhü Teâlâ “Bağışladım” buyurur.
Bu gecenin feyiz ve bereketinden istifâde etmek için uyanık olmalı, bu geceyi ibâdet ve tâatla ihyâ etmelidir.
ŞA’BÎ (RADIYALLÂHÜ ANH)’IN TEVÂZÛU
Tâbiînin fakîhlerinden olan Şa’bî’ye (radıyallâhü anh) birisi gelerek “Ey âlim ve fakîh kişi, bana şu mes’eleler hakkında cevap ver.” demiş. O da tevâzu göstererek:
“Be adam öyle deme. Bizde olmayan şeyle bizi övme. Fakîh demek Allâhü Teâlâ’nın haram kıldığı şeylerden sakınandır. Âlim ise Allah’tan korkandır. Biz bunların hangisi olabiliriz ki?” diye cevap vermiştir.
Kendisine bir mes’ele soran başka bir zâta da “Bu hususta Ömer bin Hattâb (radıyallâhü anh) şöyle demiştir, Ali bin Ebî Tâlib de (radıyallâhü anh) şöyle demiştir.” diyerek cevap vermiş. Adam:
“Peki, sen ne dersin ey Şa’bî?” deyince, utangaç bir hâlde tebessüm ederek:
“Ömer ve Ali (radıyallâhü anhümâ)’nın sözlerini duyduktan sonra benim sözümü
Hicrî:   03 Receb  1439  Fazilet Takvimi  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder