6 Mart 2018 Salı

PEYGAMBERİMİZİN VEDÂ HUTBESİNDEN



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا كِتَابَ اللهِ وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ. (موطأ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   سزه إيكى شى براقدم . اونلره يابشديغنز متدتجه دلالته دوشمزسنز . بو إيكى شى اللهيك كتابى و بيغمبرينيك سنتى در ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:  “Size iki şey bıraktım. Onlara yapıştığınız müddetçe dalâlete düşmezsiniz. Bu iki şey Allâh’ın kitabı ve peygamberinin sünnetidir.” 
(İmâm Mâlik, Muvatta’)
Hicrî:   18  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBERİMİZİN VEDÂ HUTBESİNDEN

 
“Ey İnsanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedî olarak bir daha buluşamayacağım.
Ey İnsanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübârek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, ırzlarınız da böyle mukaddestir; her türlü taarruzdan korunmuştur.
Ashâbım! Yarın Rabbinize kavuşacaksınız. Ve bu günkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız! Sakın benden sonra eski dalâletlere dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki, bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhâfaza etmiş bulunur.
Ashâbım! Kimin yanında bir emânet varsa onu sâhibine versin!.. Ey İnsanlar! Kadınların haklarına riâyet etmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları Allâh’ın emâneti olarak aldınız. Ve onların nâmuslarını ve ismetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır…”
Ey Müminler! Size iki şey bırakıyorum ki, siz onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Onlar, Allâh’ın kitabı Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetimdir. Müslüman Müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler.
Din kardeşinize âit olan herhangi bir hakka tecâvüz -gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olması müstesnâ- helâl değildir.
Ey İnsanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne dersiniz!” diye sordu. Ashâb-ı Kirâm: “Allâh’ın risâletini tebliğ ettin; risâlet vazîfeni îfâ ettin, bize vasiyyet ve nasîhatte bulundun! diye şehâdet ederiz” dediler. Resûl-i Ekrem (sallallâhü aleyhi ve sellem) mübârek şehâdet parmağını göğe doğru kaldırıp sonra da cemâat üzerine çevirip indirerek üç kere: “Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab!” buyurdu.
Ey İnsanlar! Cenâb-ı Hakk’a hamd ve senâ, tekbir ve tehlilden sonra derim ki: Sizi, Allâh’ın kitabına bağlayan Peygamberinizin sözlerini iyi dinleyiniz ve ona itâat ediniz!”
Hicrî:   18  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder