14 Mart 2018 Çarşamba

BAHAR YENİDEN DİRİLMEYE BENZER



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ فِي آخِرِ الزَّمَانِ لَا بُدَّ لِلنَّاسِ فِيهَا مِنَ الدَّرَاهِمِ وَالدَّنَانِيرِ يُقِيمُ الرَّجُلُ بِهَا دِينَهُ ودُنْيَاهُ. (طب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   آخر زمانده إنسانلره ، درهم و دينار ( يعنى زنكنلك ) لازم در . تاكى كشى بونلرله ديننى و دنياسنى آياقده طوطابلسين   ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Âhir zamanda insanlara, dirhem ve dînar (yani zenginlik) lâzımdır. Tâ ki kişi bunlarla dînini ve dünyâsını ayakta tutabilsin.” 
(Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)
Hicrî:   26  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


BAHAR YENİDEN DİRİLMEYE BENZER

 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Baharı gördüğünüz zaman öldükten sonra dirilmeyi hatırlayınız” buyurmuşlardır. Bahar, şu cihetlerden öldükten sonra dirilmeye benzetilmiştir:
1) Nebatlar (bitkiler) ilkbaharda topraktan yeryüzüne çıktığı gibi, kıyâmet günü toprak altındaki ölüler dışarı çıkar.
2) Bahar, bazı kimseler için sevinç ve rahatlık, bazıları için de gam, keder zamanı olduğu gibi, yeniden dirilme günü de bazıları için sevinç, bazıları için gam ve keder zamanıdır.
3) Bir kimse kışın mevsime uymayan gıdaları çok yerse, baharda kan deveranından dolayı vücûdunda yara ve sivilceler meydana gelir. Bunun gibi, bir kimse dünyada nefsine uyarak haram lokma yerse, kıyâmet gününde ondan dolayı azap, zelillik ve perişanlık çeker.
4) İnsanlardan niceleri birçok gayret ve zahmetlerle tarla sürüp baharda toprağa tohum saçar; hasat vakti geldiğinde ise bir sıcak yahut soğuk vurur, bütün emekleri boşa gider. Kıyâmet gününde de insanlardan nicelerinin ibâdetlerini, günah ateşi yahut küfür ve riyâ soğuğu yakar, yok eder.
5) İlkbaharda esen kuzey ve sabâ rüzgarları, bazılarına fayda, bazılarına da zarar verir. Kıyâmet günü esecek saâdet ve şekâvet rüzgarları da kimini bahtiyar, kimini de bedbaht eder.
6) Kışın ağaçlar kuru ve yaprakları olmadığından çıplak görünür. Baharda ise âdeta süslenirler. Bu dünyada fakîr görünen âbid ve zâhidler de kıyâmet gününde ibâdetleri sâyesinde izzet ve şeref elbisesi giyerler, kerâmet tacı takarlar.
7) Ekinlerin baharda bitmesiyle bu ekinlerin sâhipleri sevinirler. Ekin ekmemiş olanlarsa, biten bu ekinleri görünce pişman olurlar. Kıyâmet gününde de ibâdet ehline mükâfatları verilince, dünyadayken ibâdet ve tâat tohumu ekmeyenler pişman olacaklardır. Çünkü dünya âhiretin tarlasıdır.
8) Bahar geldiği zaman yeryüzünde kırmızı, sarı, beyaz, siyah gibi muhtelif renk ve şekillerde çiçekler açar. Kıyâmet gününde de ihlas, tevekkül, neşe, korku, küfür ve nifak gibi haller ortaya çıkacaktır. 
(Tefsîr-i Yâsin, Hammâmî)
Hicrî:   26  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder