18 Mart 2018 Pazar

RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI



قال النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صَوْمُ أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ رَجَبَ كَفَّارَةُ ثَلَاثِ سِنِينَ وَالثَّانِي كَفَّارَةُ سَنَتَيْنِ وَالثَّالِثُ كَفَّارَةُ سَنَةٍ ثُمَّ كُلُّ يَوْمٍ شَهْرًا. (الجامع الصغير)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   رجب آبنين برنجى كونى اوروج طوطمق اوج سنه لك ، إيكنجى كونى اوروج طوطمق إيكى سنه لك ، اؤجنجى كونى اوروج طوطمق بر سنه لك ، ديكر هر بر كونده اوروج طوطمق إيسه بر آيلق ( كوجوك كوناحلره ) كفارتدر  ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Receb ayının birinci günü oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruç tutmak iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak bir senelik, diğer her bir günde oruç tutmak ise bir aylık (küçük günahlara) keffârettir.” 
(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   30 Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI

 
İdrâk edeceğimiz mübârek Receb ayı, kamerî ayların yedincisidir. “Eşhuru hurum”dan olan bu ay, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir.
Receb ayının 1’inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2’nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3’üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.
Bu ay Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlâs-ı Şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmâl etmemelidir.
Bu ayda 2 kandil vardır:
1- İlk cuma gecesi “Regâib Kandili”,
2- Yirmi yedinci gecesi “Mi’râc Kandili”dir.
Bu ayın birinci gecesi bir tesbih namazı veya Receb-i Şerîf’in ilk on günü zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rek’at namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.
Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha ile- 100 İhlâs-ı Şerîf okumak da çok sevâptır.
Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz’da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
 
RECEB AYI İCTİM‘I, RU’YET VE BAŞLANGICI
 
Hicrî-Kamerî 1439 yılı Receb ayı ictimâ‘ı 17 Mart Cumartesi günü Türkiye saati ile 16.11’dir.
Ru’yet ise 18 Mart Pazar Türkiye saati ile 06.05’dir.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Büyük Okyanus, Avustralya Kıtası, Çin, Tayland, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Endonezya, Malezya, Filipinler, Japonya, Güney Kore.
Hilâl: Türkiye, Almanya, Avusturya, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap yarımadasından görülemeyecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 19 Mart Pazartesi günü de Receb ayının 1. günüdür.
Hicrî:   30 Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder