9 Mart 2018 Cuma

PEYGAMBERİMİZ AZ YERLERDİ



كَانَ (رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ)  يَشْرَبُ بِثَلَاثِ أَنْفَاسٍ يُسَمِّي اللهَ فِي أَوَّلِهِ، وَيَحْمَدُ اللهَ فِي آخِرِهِ. (كنز)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسل )  صويو اوج نفسده إيجر ، ( هر نفسين ) أولنده بسمله جكر ، صونونده ده الحمدلله دردى ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) suyu üç nefeste içer, (her nefesin) evvelinde besmele çeker, sonunda da Elhamdülillâh derdi.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   21  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


PEYGAMBERİMİZ AZ YERLERDİ

 
Ebû Hüreyre (radıyallâhü anh) Hazretlerinden rivâyet edilmiştir ki: “Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem) âilesi, üç gün birbiri ardınca yemekten doymamışlardır. Bu hâl tâ Resûlullah Efendimiz vefât edinceye kadar böyle gitmiştir.”
Âişe-i Sıddîka (r.anhâ) buyurmuştur ki: “Biz Âl-i Muhammed şöyle idik: Bir ay boyunca hiç ateş yakmadığımız olurdu. Su ile hurmadan başka bir şey yoktu.”
Fahr-i Kâinât Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem)  dünyâda ne türlü bir geçimden hoşnut olduğunu ve günümüzde yeyip içmenin, geçim ve zevkin ne dereceye vardığını düşünüp Hak Teâlâ Hazretlerine “şükür” nîmetini ona göre yerine getirmek gerekir. Şükrün mânâsı, sâdece dille şükür demek değildir. Belki her kişinin kendi mertebesine göre hizmetinde kâim ve dâim olup kulluk vazîfelerini lâyık olduğu şekilde edâ etmesidir. (Mevâhib-i Ledünniyye)
 
SAĞLIĞIMIZ: FAZLA TUZUN ZARARLARI
 
Bir kimsenin lüzûmundan fazla tuz tüketmesi hâlinde yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç, bulantı, hâlsizlik ve mide ağrıları, kemik erimesi, hazım ve böbrek rahatsızlıkları, baş dönmesi, adale ağrıları ve titreme gibi birçok hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bilhassa konserve edilmiş gıdalarda, kızartılıp paketlenmiş yiyeceklerde, hazır çorbalarda ve dondurulmuş gıdalarda, hazır soslarda vs. işlenerek hazırlanan yiyeceklerde fazla miktarda tuz bulunmaktadır.
Tuz Kullanmayı Azaltmak İçin:
    •    Hazır işlenmiş paket gıdalar yerine (meyve ve sebze gibi) taze gıdalar tercih edin.
    •    Hazır sos kullanmayı olabildiğince azaltın.
    •    Yemeğin tadına bile bakmadan tuz eklemeyin. Tuzsuz yemekten tat alamıyorsanız sirke, limon ve çeşitli baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.
    •    Alışveriş yaparken alacağınız gıdaların tuz miktarını kontrol edin ve mümkün olduğunca daha az tuzlu olanları tercih edin.
    •    Dışarda yemek yiyeceğiniz zaman, seçici davranın ve yemeklerde ne cins malzemelerin kullanıldığına, her zaman dikkat edin.
Hicrî:   21  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder