7 Mart 2018 Çarşamba

HADESTEN TAHÂRET




 قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ يَتَوَضَّأُ فَيُسْبِغُ الوُضُوءَ، ثُمَّ يَقُولُ: أَشْهَدُ أَنْ لاَ إلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ إلَّا فُتِحَتْ لَهُ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ الثَّمَانِيَةُ ، يَدْخُلُ مِنْ أيِّهَا شَاءَ. (حم)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   سزدن برينز عبدس آلير عبدستنى أكسكسز اولرق تماملر . صوكره ده  " أَشْهَدُ أَنْ لاَ إلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ  " درسه كندسنه جنتيك سكز قابسى محقق آجلر . ديلديكى قابى دان كيرر ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sizden biriniz abdest alır ve abdestini eksiksiz olarak tamamlar, sonra da ‘Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh’ derse kendisine cennetin sekiz kapısı muhakkak açılır, dilediği kapıdan cennete girer.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   19  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

İLMİHÂL: HADESTEN TAHÂRET

Namazın şartlarından birincisi hadesten tahârettir. Hades iki kısımdır: Küçük hades: Abdesti olmamaktır. Büyük hades: Cünüp olmak, kadınların lohusa veya hayızlı (aybaşı hâli) olmasıdır. Kadın olsun erkek olsun; namaz kılacak kimselerin abdestsiz ise abdest alması, cünüp ise gusletmesi yani bütün vücûdunu yıkaması şarttır. Kadınların lohusalık ve aybaşı hâllerinden sonra da gusletmeleri farzdır.
Abdest, belli âzâları usûlüne göre yıkamaktan ve meshetmekten ibâret dînî bir temizliktir. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kâbe’yi tavaf edemez, Kur’ân-ı Kerîm’e dokunamaz.
Abdestin Farzları:
1- Yüzünü yıkamak, 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak, 3- Başının dörtte birini meshetmek, yani elini su ile ıslatarak başına sürmek, 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.
Abdestin Sünnetleri:
1- Niyet etmek, 2- Besmele ile başlamak, 3- Evvelâ ellerini bileklerine kadar yıkamak, 4- Misvak kullanmak, 5- Bir âzâ kurumadan diğerini yıkamak, 6- Ağzına ve burnuna üç kere su vermek, 7- Kulağını meshetmek, 8- Parmaklarını hilâllemek; yani bir elin parmaklarını diğer elin parmakları arasına geçirip çekmek, 9- Âzâları üçer kere yıkamak, 10- Başını kaplama meshetmek, 11- Abdesti tertip üzere almak; yani abdest âzâlarını sırasıyla yıkamak, 12- El ve ayaklarını yıkamaya parmak uçlarından başlamak. Abdest alırken okunacak birçok duâ olmakla beraber evlâ olan bütün âzâlarını yıkarken besmele çekip kelime-i şehâdet getirmektir.
Abdestin Mekruhları:
1- Sağ el ile sümkürmek, 2- Abdest âzâlarından birini üç defadan fazla veya eksik yıkamak, 3- Suyu yüzüne çarpmak,  4- Güneşte ısıtılmış su ile abdest almak, 5- Suyu çok az kullanmak veya israf etmek, 6- Abdest alırken konuşmak, 7- Abdestin sünnetlerini terk etmek.
Not: Abdestin alınışı vb. daha fazla malûmâtı Resimli Muhtasar İlmihal kitabımızdan öğrenebilirsiniz.
Hicrî:   19  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder