20 Mart 2018 Salı

KİMSEYE ZULMETME, KİMSEYİ ALDATMA



قال النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَلْعُونٌ مَنْ ضَارَّ مُؤْمِنًا أَوْ مَكَرَ بِهِ. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   مؤمنه ضرار ورن و اونى آلداتان ملعون در ( اللهيك رحمتندن اوزاقدر ) ."

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Mü’mine zarar veren ve onu aldatan mel’undur (Allâh’ın rahmetinden uzaktır).” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   02 Receb  1439  Fazilet Takvimi  

KİMSEYE ZULMETME, KİMSEYİ ALDATMA


Tâbiîn’in büyüklerinden Süfyân-ı Sevrî Hazretleri şöyle buyurdu:
Ey kardeşim, sana; Allah korkusu, doğru söyleyen bir dil, hâlis bir niyyet, içinde kin ve hîle bulunmayan sâlih ameller lâzımdır.
Her ne kadar sen onu göremesen de Allâhü Teâlâ seni muhakkak görür; nerede olursan ol o, seninle beraberdir. Senin her yaptığından haberdardır.
Allâh’ı aldatmaya kalkışma. Kim Allâh’ı aldatmaya kalkışırsa Allah da onun hîlesini başına geçirir de, hiç farkında olmadan îmânını kaybeder.
Hiçbir müslümana hîle yapma. Âyet-i kerîmede “Hâlbuki fenâ düzen, ancak sâhibinin başına geçer.” (Fâtır Sûresi, âyet 43) buyrulmuştur.
Hiçbir mü’mine haksızlık yapma. Çünkü Allâhü Teâlâ “Ey insanlar muhakkak zulmünüz kendi aleyhinizedir.” (Yûnus Sûresi, âyet 23) buyurmuştur.
Mü’minlerden hiçkimseyi aldatma. Yoksa kalbinde nifak olur. Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğu bizlere bildirilmiştir: “Kim bir mü’mini aldatırsa mü’minlerden berîdir.”
Haset etme, gıybet etme, yoksa sevabların gider. Fakihlerden bazıları abdesti bozan şeylerden sonra olduğu gibi gıybetten sonra da abdest alınmasını söylemişlerdir.
Gizli hâllerini güzel yap ki Allâhü Teâlâ da açıktaki hâllerini ıslah etsin.
Âhiretin için çalış, Allah senin dünya işlerine kâfî gelir.
Dünyânı âhiretine karşılık sat ki her ikisinden de kâr edesin. Dünyâya karşılık âhiretini satma, her ikisinden de zarar edersin. 
(Hılyetü’l-Evliyâ)
Hicrî:   02 Receb  1439  Fazilet Takvimi  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder