4 Mart 2018 Pazar

KÂMETE DÂİR BİR MESELE



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: حُبُّ الدُّنْيَا رَأْسُ كُلِّ خَطِيئَةٍ. (الجامع الصغير)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   دنيا سوكسى بتون خطالريك باشى در ."

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:  “Dünya sevgisi bütün hatâların başıdır.” 
(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   16  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


İLMİHÂL…..KÂMETE DÂİR BİR MESELE


Sual: Cemâatle namaz kılınan bir mescidde tekrar ezan ve kâmet îcâb eder mi?
Cevap: Belli bir cemâati olan bir mescide, başka birileri gelip ezan ve kâmetle namaz kılsalar, daha sonra mescidin kendi cemâati gelip orada ezan ve kâmet okuyarak namazlarını kılabilirler, mekruh olmaz. Ancak mescidin kendi cemâati ezan ve kâmetle namaz kıldıktan sonra başka birileri veya kendi cemâatinin kalanları (ikinci cemâat) ezan ve kâmeti tekrar ederlerse bu mekruh olur.
Burada aynı namazı cemâatle veya münferiden kılacaklar, tekrar ezan ve kâmet okumazlar. Ancak, yol kenarlarında bulunan ve belli bir cemâati olmayan mescitlerde ezan ve kâmetin tekrar edilmesi mekruh olmaz.
 

SALÂHUDDÎN EYYÛBÎ’NİN OĞLUNA NASÎHATİ


Ramazân-ı şerîfin yirmi yedinci günü sabâhında Salâhuddîn Eyyûbî’nin oğlu Melik Zâhir, babasını ziyârete geldi. Sultan mecliste bulunanları dışarı çıkardıktan sonra Haleb beyliğini verdiği oğluna şu nasîhatlerde bulundu:
Sana takvâyı (Allâhü Teâlâ’dan korkmanı) tavsiye ediyorum. Çünkü her hayrın başı Allah korkusudur. Nitekim, Allâhü Teâlâ da bizlere takvâlı olmayı emretmiştir. Dünyâ ve âhirette kurtuluşun buna bağlıdır.
Haksız yere kan dökmekten, kan dökülecek işlere girişmekten sakın. Zîrâ kan dökmek, aslâ bitmeyen bir düşmanlık doğurur.
Halkın kalplerini hoş tutmaya çalış, onların hâllerinden haberdar ol, alâkadar ol. Çünkü onlar Allâhü Teâlâ’nın emânetidir ve sen de onlar üzerine benim vekîlimsin.
Hizmetindeki devlet adamlarının ve halkın ileri gelenlerinin gönüllerini hoş tut. Ben bu mertebeye halkı idâre etmek ve güzel geçinmek ile kavuştum.
Kimseye düşmanlık ve haset etme. İyi bil ki ölüm kimseyi geri bırakmaz.
İnsanlarla muâmelelerinde kul hakkına son derece dikkat et. Çünkü kul hakkı ancak sâhibinin râzı olmasıyla affolunur. Amma Allâhü Teâlâ’ya karşı işlediğin kusurlarının nasûh bir tevbe ve istiğfâr sebebiyle affedilmesi ümîd olunur. Çünkü Hz. Allah, Kerîm’dir. 
(en-Nevâdiru’s-Sultâniyye)
Hicrî:   16  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder