قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ أَيَّامٍ أَحَبُّ إِلَى اللهِ أَنْ يُتَعَبَّدَ لَهُ فِيهَا مِنْ عَشْرِ ذِي الْحِجَّةِ يَعْدِلُ صِيَامُ كُلِّ يَوْمٍ مِنْهَا بِصِيَامِ سَنَةٍ وَقِيَامُ كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْهَا بِقِيَامِ لَيْلَةِ الْقَدْرِ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : هيجبر كونده يابلان صالح عمل ، الله تعالى يه ذى الحجه آينيك إلك اون كونونده يابلان صالح عملدن دها سوملى اولاماز . بو كونلرده طوطولان بر كون اوروج ، بر سنه لك اوروجه ، بر كجسنى ( عبادت إيله ) إحيا أتمك ده قدر كجه سنى إحيا أتميه دنكدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hiçbir günde yapılan sâlih amel, Allâhü Teâlâ’ya zilhicce ayının ilk on gününde yapılan sâlih amelden daha sevimli olamaz. Bu günlerde tutulan bir gün oruç, bir senelik oruca, bir gecesini (ibadet ile) ihyâ etmek de Kadir Gecesi’ni ihyâ etmeye denktir.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 01 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHAFAZASI
Kurban olarak, hastalıksız ve sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlar alınmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası ve pişirilmesinde temizliğe son derece dikkat edilmelidir.
Sakatat ile etler, aynı yerde bulundurulmamalıdır.
Kesme, yüzme ve parçalama işleri, serin yerlerde yapılmalı; kan, bağırsak vs. şeyler, gelişi güzel etrafa atılmamalı ve akarsulara dökülmemelidir.
Etler, kesildiği sıcaklıkta buzdolabına, poşet içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar hâlinde üst üste konulmamalıdır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulup 12 saat dinlendirilmelidir. Hemen yenilmeyecek etler, bu dinlendirmeden sonra, ihtiyaca uygun miktarlarda porsiyon yapılarak derin dondurucuya konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir.
Et, buzdolabında 2-3 gün, kıyma ise 1 gün dayanır. Eğer hemen kullanılmayacaksa küçük paketlerde, dondurucuda saklanmalıdır. Donmuş etler, çözülmesi için dondurucudan çıkarılıp buzdolabında bekletilmeli, kalorifer ve soba üzerinde, oda sıcaklığında veya ılık suda bekletilmemelidir.
Pişmiş etler sıcak iken derin dondurucuya konulmamalı, oda sıcaklığında 2 saatten fazla da bekletilmemelidir.
Çiğ eti hazırlamadan önce ve sonra, eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Çiğ etler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası yıkanmadan, meyve ve sebzeler için kullanılmamalıdır. Mümkünse et için ayrı bir kesme tahtası olmalıdır.
KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ
Kurban etinin üçe taksîmi müstehabdır:
Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları (geçimleri), üzerine vacip olan kimselere yedirilir.
Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.
Kurban kesen, ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi müstehâbdır ve daha faziletlidir.
Hicrî: 01 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder